Laat eens een boom door je huis groeien

Share.

Het duurt een hele tijd voor een boom om te groeien. Maar een boom neerhalen om zo plaats te maken voor een woning duurt maar enkele tellen. Tenzij je een architect hebt die rekening heeft gehouden met die boom tijdens het ontwerpen van de woning…

Meer en meer architecten houden – gelukkig – rekening met de bestaande natuur en trachten die dus zoveel mogelijk te respecteren. Zo zie je ook meer huizen opduiken die gebouwd werden rond een boom. Hieronder zie je een aantal voorbeelden, waarbij de architect op een creatieve manier de bomen heeft geïntegreerd in het ontwerp van de woning!

Dit huis in Buenos Aires, gebouwd op een terrein omgeven door een dennenbos, is voorzien van uitsparingen waardoor de bomen kunnen blijven groeien. Bovendien hebben ze de woning ook op een platform gebouwd, zodat het bouwterrein niet moest afgegraven en gelijk getrokken worden. (Bron & foto’s: Estudio Galera)

Hier werd de carport voorzien van de nodige uitsparingen, zodanig dat de boom kan blijven voortleven terwijl er toch nog plek genoeg is om twee wagens en andere spullen veilig en beschut kwijt te geraken. Hij doet eigenlijk dienst als een soort scheiding tussen beide parkeerplaatsen. (Bron & foto’s: NDE Renda)

Een ander mooi voorbeeld waarbij de bomen werden behouden. Om ervoor te zorgen dat ze niet worden beïnvloed door het binnenklimaat (en omgekeerd), werd er een glazen koker gebouwd rondom de twee bomen. En ook door het overkoepelende dak van het terras groeien de bomen. (Bron & foto’s: Travis Price Architects)

Rondom deze boom werd een U-vormige woning gebouwd. Vanuit elke kamer heb je zicht op de prachtige eik. Niet alleen mooi, maar ook praktisch. Tijdens de zomerdagen zowel binnen als buiten voor de nodige schaduw. In de winter, wanneer de bladeren van de boom verdwenen zijn, kan het daglicht wél vlot de woning verlichten. (Bron & foto’s:  Matt Fajkus Architecture)

De spectaculairste boom in een woning, hebben we als laatste gehouden. Doorheen een gat van zowat drie meter in het beton van de vloer en het plafond, groeit hier een gigantische, prachtige boom. Het is ook meteen duidelijk dat de boom dan ook de blikvanger is van de leefruimte! (Bron & foto’s: Casa Vogue)

Share.