BENoveren kan ook met stookolieketel

Share.

Bij renovatie kan een nieuwe stookolieketel de beste oplossing zijn, al dan niet in combinatie met een zonneboiler of een warmtepomp.

Zuinig, toekomstgericht en met respect voor het klimaat verwarmen? Dan denk je mogelijk niet direct aan een stookolieketel. Deze drie cases bewijzen dat deze oplossing de beste keuze kan zijn en dat ze een mooie toekomst heeft.

Combi met zonneboiler

Roel Thoma kocht samen met zijn partner een vrijstaande woning van bijna een eeuw oud in Langemark. Ze kozen voor een grondige renovatie waarbij het dak en de muren volgens
de regels van de kunst werden geïsoleerd. Door de sterk verminderde warmtebehoefte kon de oude verwarmingsketel de deur uit. Roel liet hem vervangen door een compacte, modulerende stookolieketel met klimaatregeling.
Bijzonder aan het systeem is dat het werkt in combinatie met een zonneboiler. Twee thermische zonnepanelen op het dak capteren de zonnewarmte en geven ze aan het verwarmingssysteem af, wat een flinke besparing oplevert. Zo bekom je een efficiënter en duurzamer verwarmingssysteem. Alleen als de zon niet of onvoldoende schijnt, zorgt
de stookolieketel voor de productie van warm water.
“De hybride verwarmingsinstallatie heeft een goed rendement”, zegt Roel Thoma. “Tussen maart en het einde van de zomer heeft de ketel bijna niet gewerkt. Ik vind het fijn om te
zien dat de ketel niet meer aanslaat zodra er genoeg zon is.”
Ontdek het uitgebreider (video)verslag van de renovatie bij Roel.

Bron: Informazout

Combi met warmtepomp

Wat is de grootste afknapper bij hotelgasten? Op nummer één van ergernissen staan problemen met de verwarming of te weinig warm water. Dat is een klacht die de eigenaars Johan en Linda van een mooie B&B in een energetisch gerenoveerde oude hoeve maar al te graag wilden vermijden. Dus deden ze een beroep op een cv-installateur. Zijn oplossing: een hybride systeem met warmtepomp en stookolieketel. Als de buitentemperatuur te laag is om de warmtepomp efficiënt te laten werken, neemt de mazoutketel het over. Je haalt met een warmtepomp maximaal gratis warmte uit de natuur, al is het systeem in aanschaf wel wat duurder. Dan bleef er nog een hindernis over: de afstand tussen de centrale verwarmingsruimte en de verst gelegen kamer bedraagt maar eventjes 65 meter, waardoor het minutenlang kon duren voor er warm water uit de douche stroomde. De installateur loste dat op door een goed geïsoleerde circulatieleiding voor warm water aan te leggen, zodat de gasten altijd onmiddellijk warm water hebben als ze de kraan opendraaien.
Lees meer over de energetische renovatie in deze B&B.

Bron: Informazout

Brandstoffen van de toekomst

Antoine Installé uit Namen liet voor zijn woning een onafhankelijke audit uitvoeren over de meest geschikte én meest voordelige technologie om zijn huis te verwarmen. “We wisten niet welke energie we moesten kiezen”, geeft Antoine toe. “De technologie is de laatste jaren erg geëvolueerd en je hoort zoveel dingen.” Het resultaat? Stookolie kwam uit de bus als de meest voordelige verwarmingsoplossing. Antoine veegt dan ook de bestaande vooroordelen over stookolie vakkundig van tafel.
“Stookolie is dan wel een fossiele brandstof, toch is het een zwavelarm product. Door de Europese wetgeving wordt deze brandstof steeds schoner. Bovendien geeft onze stookolieketel ons de vrijheid om in de toekomst vloeibare brandstoffen van plantaardige of synthetische oorsprong te gebruiken met een zeer kleine ecologische voetafdruk. Uiteindelijk zal het product koolstofarm of zelfs koolstofneutraal zijn. En we kunnen in de toekomst ook een warmtepomp of zelfs zonnepanelen aansluiten om sanitair water te verwarmen. Zo’n hybride oplossing zou nog (kosten)efficiënter zijn. Daarom hebben we een schacht met een grote diameter voorzien die naar buiten loopt, zodat we later nog altijd zonnepanelen of een warmtepomp op het systeem kunnen aansluiten.”
Ontdek de volledige reportage over de weloverwogen energiekeuze van Antoine

Bron: Informazout

Meer getuigenissen van mazoutgebruikers vind je op www.informazout.be/nl/stories
Meer weten over hybride verwarmingssystemen met zonneboiler of warmtepomp of over koolstofarme brandstoffen? Vraag gratis onze handige gidsen aan!

Share.

Comments are closed.