VOOR & NA: van oude kerk tot moderne woning

Share.

Een kerk lijkt niet altijd de meest aangename plek om in te wonen. Toch zijn er architecten die geen uitdaging uit de weg gaan. In sommige steden werden al klokkentorens omgebouwd tot moderne woningen en in een kerk in het Nederlandse Zwolle vind je nu een prachtige boekenwinkel terug. Maar kan je van een kerk een moderne woning maken? Deze 8 huizen zijn alvast het bekijken waard!

1. Londen

Aftrappen doen we in de Engelse hoofdstad Londen, waar Gianna Camilotti en haar team een kerk in Victoriaanse stijl ombouwde tot een moderne woning. De historische charme werd behouden en de hoogte werd nuttig ingevuld. De buitenkant van de kerk mag dan wel vuurrood zijn, de binnenkant is prachtig wit. Een verbluffend resultaat.

2. Haarlo

Gaan we voor de eerste keer piepen bij onze directe buren, komen we terecht in het Nederlandse Haarlo. De hervormde kerk kreeg een grondige makeover van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten. Zij slaagden erin om een prachtige loft te creëren, badkamer en slaapkamers incluis. Ook buiten werd nog een loungeterras ontworpen, en dat allemaal met respect voor de oude materialen.

3. Chicago

Van een oude kerk naar een moderne woning voor een gezin met drie kinderen? Waarom niet! Linc Thelen Design wijzigde niets aan de 8 meter hoge plafonds en werkte vanuit dat punt verder aan een fraaie en gezellige woning met veel ruimte. Verder binnenkijken kan je hier!

4. Utrecht

Een oude, katholieke kerk ombouwen met de originele materialen? Ook dat kan. Je hoeft de kerkstoelen niet weg te gooien, Zecc Architecten verwerkte ze gewoon mee in het interieur. Ook de glasramen bleven gelukkig bewaard. De mannen van Zecc mogen zich bijna verbouwexperts noemen, want eerder namen ze deze watertoren en dit bureau onder handen!

5. Middleton-In-Teasdale

Een klein kapelletje uit 1892 op een heuvel. In de meeste gevallen begint het na verloop van tijd een bouwvallig wrak te worden. Maar niet in Middleton-In-Teasdale, waar deze knappe woning werd ontworpen door Bagnato Architects. Op de koop toe gebruikten ze nog heel wat herbruikbare materialen. Klasse! Binnenkijken kan je hier!

6. Rotterdam

Geen twee zonder drie in Nederland. Ruud Visser Architecten maakte een verbluffende parel van een oude, houten kerk uit 1930. De woning is gelegen langs het water, met aan de rivierkant niets dan glasramen. In het interieur werd veel aandacht geschonken aan het oude, Nederlandse karakter, waardoor grote, gebogen gewelven het plafond dragen.

7. New York

Kom binnen in de kerk! Het is niet altijd evident, maar LABLstudio wilde dat gevoel wel huiselijker maken toen ze in New York een grote kerk omvormden tot appartementencomplex. Bepaalde structuren bleven voor de herkenbaarheid wel bewaard. Zo kom je nog steeds binnen door een typische gebogen kerkdeur.

8. Bern

Ook hier werd een oude kerk uit 1924 omgetoverd tot hypermodern juweeltje. Zo werden er twee huizen gebouwd waarbij de structuur gerespecteerd werd. Het verschil in hoogte werd nuttig opgevuld en verwerkt met moderne ideetjes zoals het losstaande bad in de badkamer. Of de gouden badkamer een grote meerwaarde is in de ruimte, ach, dat is een kwestie van smaak! 😉

Mocht jij nu ook het gevoel hebben dat dit wel een fijne oplossing kan zijn, ga ervoor! Neem een architect bij de arm en stuur ons binnenkort het resultaat door! We zijn benieuwd!

Bron en foto: Design-milk.com

Share.

Leave A Reply