Getest: duurzaam verwarmen met bestaande stookolie-installaties

Share.

Alle praktijktesten wijzen erop dat bestaande stookolie-installaties geschikt zijn om koolstofarm te verwarmen. En ook de consument is er klaar voor, zo blijkt uit een bevraging.

We schreven er al eerder over: in België (en in andere Europese landen) liepen het voorbije jaar een aantal testen met koolstofarme brandstoffen in bestaande mazoutinstallaties. In februari was het eerste volledige stookseizoen achter de rug. Tijd dus om de resultaten te presenteren.

CO2 -REDUCTIE

De belangrijkste conclusie van de testen is dat de nieuwe koolstofarme vloeibare brandstoffen perfect kunnen worden bijgemixt in de stookolie, zonder enige aanpassing aan de installatie. Naarmate de beschikbaarheid toeneemt, kan het aandeel koolstofarme brandstof in stookolie geleidelijk worden opgevoerd. Vanuit milieustandpunt is het voornaamste inzicht dat koolstofarme vloeibare brandstoffen zoals FAME en HVO de CO2 -uitstoot drastisch doen dalen: tot -90%.

WELKE BRANDSTOFFEN?

Nog even recapituleren: HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Deze stookolie wordt geproduceerd op basis van met waterstof behandelde plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten. De brandstof is chemisch identiek aan conventionele stookolie en kan daarom in eender welke verhouding worden bijgemengd. FAME is ook een hele mondvol. Het staat voor Fatty Acid Methyl Esters en wordt gemaakt op basis van gerecycleerde dierlijke en plantaardige oliën. Ook FAME laat zich prima bijmengen in stookolie en kan ook puur worden verbrand. Belangrijk om weten: zowel bij FAME als bij HVO zijn de dierlijke en plantaardige basisgrondstoffen niet van voedselkwaliteit, maar afval dat op deze manier een tweede leven krijgt. FAME of HVO, als eindconsument hoef je al deze letterwoorden niet per se te onthouden. Het belangrijkst om weten is dat de verduurzaming van stookolie is ingezet. De stookoliegebruiker is er trouwens klaar voor: 8 op de 10 kijkt ernaar uit om binnenkort te verwarmen met koolstofarme vloeibare brandstof, zo blijkt uit een bevraging van 800 mazoutgebruikers. Het onderzoek werd georganiseerd door Informazout in samenwerking met professor dr. Gino Verleye (UGent) en Wim Vermeulen, auteurs van het boek ‘De duurzame Belg’.

GEBRUIKERS VERTELLEN

Tijd om even te peilen bij de eindgebruikers. In België ging het om twee experts uit de stookoliesector, die niet alleen van de warmte konden genieten, maar ook met kennis van zaken spreken over emissies en de impact van nieuwe brandstoffen op de ketel.

Bron: Informazout

Geert De Decker van stookoliedistributeur en verwarmingsinstallateur Forceville uit Boom verwarmde een jaar lang zijn showroom en kantoren met een mengsel van stookolie en 20% FAME (kortweg B20 genaamd). De condensatieketel werd al die tijd gemonitord. Het verbrandingsrendement is optimaal (99,2%) en de warmtewisselaar bleek zelfs schoner dan Geert verwachtte. Geert De Decker besluit: “De ketel had geen extra instellingen of onderhoud nodig in vergelijking met ‘traditionele’ stookolie. Wat ons betreft zijn de conclusies duidelijk: de B20 kan zonder problemen in onze verwarmingsinstallatie worden gebruikt, zonder de parameters van de ketel te wijzigen. Het is echt een drop-in product.”

Bron: Informazout

Jeroen Van Der Kelen van Testo uit Ternat testte een jaar lang een mengsel van 20% HVO in zijn cv-ketel en is opgetogen over het resultaat. “Ik vind deze test zeer interessant voor de toekomst van onze verwarmingsinstallaties. Voor mij als gebruiker is er na een jaar gebruik niets veranderd. Het is dus perfect mogelijk over te schakelen op koolstofarme vloeibare brandstoffen zonder de installatie aan te passen.”

www.informazout.be/nl/koolstofarm

Share.

Comments are closed.