Kleur de lente met kleiklinkers

Share.

Zin om je terras, oprit of tuinpaadjes aan te leggen? Dan kan je eigenlijk niet om kleiklinkers heen. Kleiklinkers zijn natuurlijk, oersterk, onderhoudsvriendelijk, beschikbaar in talloze stijlen en kleuren. En ze zijn nog veel duurzamer dan je dacht.

Vuur, water, lokale klei en vakmanschap. Meer is er niet nodig om kleiklinkers te bakken. Het is een proces dat al vele eeuwen een specialiteit is in de lage landen bij de Noordzee. Maar bij Wienerberger voldoet het productieproces ook aan alle verwachtingen van de veeleisende consument met oog voor duurzaamheid in alle betekenissen van het woord.

KLEI VAN BIJ ONS

De klei, die wordt bij voorkeur dicht bij de bakovens gedolven om het transport en dus de uitstoot tot een minimum te herleiden. Het gaat meer specifiek over rivierklei, een bewezen hernieuwbare grondstof. Kleiwinning maakt rivieren beter bevaarbaar en zorgt voor nieuwe natuurontwikkeling. Aan die klei worden geen kleurstoffen toegevoegd. De kleiklinkers zijn volledig in de massa gekleurd en houden een leven lang hun natuurlijke kleurvaste tint. Of twee levens, want klinkers zijn bijzonder slijtvast en laten zich makkelijk opbreken en zijn bij uitstek geschikt voor hergebruik. Een Nederlandse studie wijst uit dat maar liefst 90% van alle kleiklinkers een tweede leven krijgt in herbestrating of wegenonderhoud.
Kleiklinkers worden net als keramische gevelstenen in een steenoven gebakken, maar het bakken van klinkers duurt langer en gebeurt op een hogere temperatuur (1.100 °C). Dat is wat ze zo robuust maakt: extreem vorstbestendig, drukresistent, bestand tegen agressieve producten zoals strooizout. Morsen met olie, teer of benzine? Geen probleem, je kan het allemaal zonder zichtbare sporen verwijderen. Een kleiklinker heeft slechts een keer per
jaar een onderhoudsbeurt met de hogedrukreiniger nodig. Gemiddeld gaat een kleiklinker zo’n 125 jaar mee.

ALLE STIJLEN

De keuze in kleiklinkers is quasi oneindig. Kleiklinkers zijn zowel in strakke en moderne versie verkrijgbaar als in meer rustieke en getrommelde varianten. Je kan niet alleen kiezen tussen verschillende vormen en kleuren, ook met legverbanden kan je je eigen persoonlijke touch aanbrengen. Tot de meest populaire legverbanden behoren halfsteens, elleboog, visgraat en blok. Wat vind jij het mooist? De beste manier om dat te ontdekken, is bij een
bezoek aan een kleiklinkerpark.

PASSAQUA

Wil je het summum van duurzame bestrating? Kies dan voor de Passaqua waterpasserende kleiklinker. Door zijn speciale afstandshouders zorgt die ervoor dat er meer regenwater passeert via de bredere voegen dan bij gewone kleiklinkers. De Passaqua biedt het beste van twee werelden. Jij houdt je oprit en terras mooi verhard en moddervrij, de Passaqua zorgt ervoor dat de grondwatervoorraden beter worden aangevuld. Daarmee komt deze kleiklinker tegemoet aan het verhoogde bewustzijn rond verharding en waterschaarste. In sommige gemeentes gelden al strengere regels over waterdoorlatende verharding. Met de Passaqua ben je nu al klaar voor de nieuwe normen.

Bron: Wienerberger. De Passaqua is een waterpasserende klinker dankzij de afstandhouders die
ervoor zorgen dat 10% van de oppervlakte onverhard blijft.

EEN WERELD VOL KLEIKLINKERS

Welke kleiklinker past het best op jouw oprit, tuinpad, terras of rond het zwembad? En in welk legverband? De beste manier om dat te ontdekken, is in een klinkertoonpark.
Wienerberger beschikt over twee ruime toonparken aan de showrooms van Kortrijk en Londerzeel (Breendonk). Let op, momenteel zijn de showrooms en klinkerparken enkel op
afspraak te bezoeken.
www.wienerberger.be/showrooms

Meer info?
www.wienerberger.be

Share.

Comments are closed.