Elke nieuwbouw begint met een grondsondering

Share.

Ben je op zoek naar een bouwgrond of ga je starten met de bouw van een woning? Dan heb je een goede grondsondering nodig! Maar wat betekent dat precies? En waarom is het zo belangrijk voor je toekomstige woning? Wij leggen het je grondig uit!

Stabiliteit

Een grondsondering brengt de draagkracht van je bouwgrond in kaart. Een sondeerwagen rijdt je perceel op en duwt binnen de bouwlijn enkele staven in de grond. Aan de hand daarvan berekent een stabiliteitsingenieur het draagvermogen van jouw lap grond. Hij bundelt al het cijfermateriaal in een zogenaamde stabiliteitsstudie.

Keuze van de fundering

Het doel van de stabiliteitsstudie is dus de stevigheid van de grond te bepalen. Elk stevig huis staat namelijk op een stevige grond, zodat je na verloop van tijd geen barsten en scheuren in de muren krijgt. Dankzij een grondsondering ontdek je het draagvermogen van je perceel en dus welk funderingssysteem het meest gunstig is in jouw situatie.

De draagkracht van je bouwgrond heeft dus een enorme invloed op de keuze van de funderingstechniek en kelderopbouw. Zeker als je de duurzaamheid van je huis wil garanderen. Is je grond van wat mindere kwaliteit? Dan is misschien een stevigere fundering of een andere bouwconstructie – houtskeletbouw bijvoorbeeld – aangewezen. En zoiets weet je uiteraard best vóór je begint te bouwen.

Dragende elementen

De stabiliteitsstudie gaat verder dan enkel de fundering. Er staat ook in beschreven welke belasting je dragende elementen zoals balken, kolommen, vloerplaten en staalprofielen moeten aankunnen. Ook dit is belangrijk voor de keuze van de juiste bouwconstructies.

Concreet, kom je dan te weten welke dikte, breedte, hoogte de (ijzeren) balk moet hebben om een grote overspanning te kunnen realiseren. Klinkt als chinees voor jou? Geen nood je architect weet perfect wat hij/zij moet doen.

Must bij aankoop van een grond

Een sondering heeft dus een directe impact op bepaalde constructieonderdelen. En dus ook op het prijskaartje. Wie een grond wil kopen en duidelijkheid wil over de bijkomende kosten en de bouwstijl en – constructie van de toekomstige woning kan dus best eerst een grondsondering laten uitvoeren. Zo heb je geen onvoorziene kosten én zal je huis bouwtechnisch helemaal op punt staan. Het prijskaartje van een grondsondering? Je mag rekenen op 500 tot 750 euro.

Meer lezen:

Share.

Comments are closed.