Een nieuw terras aanleggen: checklist

Share.

De zon laat zich zien, dus gaan we massaal onze tuin en terras in een nieuw jasje steken. Als je het tweede van plan bent, ben je maar beter goed voorbereid. Hier zijn enkele dingen die je eerst van je checklist moet kunnen afvinken om volledig klaar te zijn voor een nieuw terras.

1. Ontwerp

Tijdens de ontwerpfase is het belangrijk dat je alles probeert te voorzien! Vooral de cruciale dingen die later niet meer toegevoegd kunnen worden. Overweeg of ze voor jou al dan niet belangrijk zijn.

  • Wil je elektriciteit integreren in je terras om bijvoorbeeld verlichting aan te sluiten? Voorzie dan vooraf de nodige wachtbuizen.
  • Ben je van plan om bomen en/of planten tussen of in je terras te planten? Zorg dan voor de nodige ruimte of voorzie ingebouwde plantenbakken.

2. Materiaal

De meest voor de hand liggende keuze die je moet maken, is in welk materiaal je terras wil bouwen. Meestal heb je meteen een favoriet, maar elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

  • Check goed welke keramische tegels of natuurtegels goed tegen de weersomstandigheden van buiten kunnen en welke niet. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
  • Als je voor betontegels kiest, ga dan na of ze voorzien zijn van een coating. Deze laag biedt extra bescherming.
  • Ons Belgenlandje is er een waar nogal veel regel valt, dus ga na of je oppervlak niet te glad wordt bij natte weersomstandigheden.

3. Onderhoud

Een oppervlak voor een terras moet tegen een stootje kunnen. Het moet tal van verschillende weersomstandigheden kunnen verdragen en daarnaast ook nog eens vlekken van de eigenaars doorstaan. Daarom doe je best ook volgende checks.

  • Is je vloer bestendig tegen vetvlekken van bijvoorbeeld de barbecue of een fonduestel?
  • Kunnen je tegels tegen chemische producten die noodzakelijk zijn voor het onderhoud zoals bijvoorbeeld product om te ontbossen?

Enkele tips kunnen je terras opnieuw laten blinken!

4. Plaatsing

Voor de plaatsing neem je meestal een vakman onder de arm, maar dit wil niet zeggen dat je zelf niet mee kunt checken of er wel aan alles gedacht wordt.

  • Wordt er voldoende afwatering voorzien tijdens de plaatsing?
  • Als je verschillende loten of paletten hebt aangekocht van een bepaalde tegel, zorg er dan voor dat je de tegels door elkaar mengt om geen plotse kleurverschillen te hebben.
Share.

Comments are closed.