Welk materiaal kies je best voor je tuinpaden?

Share.

Je terras aanleggen met tegels, het tuinpad in de voortuin met klinkers en de oprit met grind? Er bestaan verschillende materialen om de zones rondom je woning te verharden.

Fundering

Tegels zonder barsten, een oprit zonder verzakking en plassen: bij de aanleg van een terras of oprit moet je rekening houden met meerdere zaken. Met deze drie regels is een goede aanleg van jouw verharding verzekerd:

  1. Zorgen voor de juiste egale en drainerende fundering
  2. Zoek een tuinaannemer als je er zelf geen ervaring mee hebt
  3. Kies het juiste, duurzame materiaal

Met die laatste regel helpen we je alvast op weg. Welke materialen kan je voor welke toepassing inzetten?

1. Terras aanleggen

Voor de aanleg van het terras kunnen verschillende materialen ingezet worden.

Tegels

Een tegel vraagt om een stabiele, egale ondergrond, bij voorkeur in betonpuin die de stabiliteit garandeert of liefst een drainerende ondergrond om verzakking te voorkomen.

  • Keramische tegels zijn vormvast en onderhoudsvriendelijk, een ideaal materiaal voor het terras.
  • De ruwere betontegel verschijnt meer en meer als grootformaat. Een coatinglaag beschermt de tegel tegen kalkaanslag, vermindert groenaanslag en verhoogt het onderhoudsgemak.
  • Voor een natuursteentegel vermijd je best de gepolijste of gezoete soorten, omdat ze snel vergrijzen en glad zijn

Tip: Als je terras niet tot op de millimeter juist afloopt, blijven je terrastegels nat en glibberig tot lang na de regenbui. Een stabiel, goed aflopend terras aanleggen is echt wel vakwerk.

Hout

Een terras of tuinpad in hout bekoort, zeker wanneer je op zoek bent naar een duurzaam materiaal brengt. Het brengt een authentieke sfeer, mogelijk omwille van de natuurlijke vergrijzing. Een houten terras vereist een stabiele ondergrond zoals een lichte waterdoorlatende stabilisé, dat onkruid verhindert. Met een goede afwatering, kan ook beton. Bij de plaatsing moet er voldoende afstand tussen de onderliggers en tussen de terrasplanken liggen. Hoe dan ook: stilstaand water in contact met hout moet steeds voorkomen worden.

Tip: houd het terras algenvrij, zeker bij geribbelde oppervlakken. Voor deze schoonmaak laat je de hogedrukreiniger achterwege, en gebruik je best een schuurborstel met reinigingsmiddel.

2. Opritten

Voor een oprit die bereden wordt, is een degelijke fundering uiteraard noodzakelijk. Ook zijn degelijke materialen nodig, zoals klinkers, beton, grind of asfalt.

Klinkers

Betonstraatstenen (betonklinkers) en keramische klinkers (kleiklinkers) zijn een vaak gekozen materiaal voor opritten. Ze worden ook voor straten en pleinen gebruikt als verharding. Ze zijn dus wel tegen een zwaar stootje bestand.

  • De slijtvaste kleiklinkers brengen minder mos en algengroei met zich mee, en ze passen mooi als tuinpad tussen het groen. Ze zijn niet helemaal vlekbestendig, opgelet dus op het terras, of op de oprit met motorolie bijvoorbeeld.
  • Betonklinkers hebben een ruwer uitzicht, maar de moderne varianten zijn heel wat esthetischer dan vroeger. De getrommelde kleiklinker heeft een ruwer uitzicht. De kleur en slijtlaag hangen af van de minerale laag die op de klinker wordt gelegd. De kleuringen zijn wel beter gegarandeerd dan vroeger
  • Waterdoorlatende klinkers doen het regenwater in de bodem dringen. Zo wordt de riolering ontlast. Er blijven ook geen plassen op de oprit of het terras staan.

Voor de aanleg van een oprit met klinkers moet er grond afgegraven worden, boorden geplaatst, klinkers gelegd, gevoegd en tot slot getrild worden. Het machinaal trillen na het aanleggen van de klinkers zorgt voor het egaliseren van het oppervlak en een betere stabilisatie in de grond.

Beton

Voor kleinschalige buitenverhardingen zoals een terras of klein tuinpad is het mogelijk ter plaatse gestort beton uit te gieten, met ertussen brede voegen. Het is zelfs ook mogelijk om het beton te printen, zodat je een oprit met een look van klinkers hebt bijvoorbeeld.

Grind

Goedkoop in aanleg is grind, vooral toegepast voor de oprit. En ze maken een oprit niet glad bij regenval of ijzel. Ze zijn wel bijzonder gemakkelijk op vlak van onderhoud. Een groot nadeel is dat de kiezels zich in de grond kunnen drukken en zich zo rijsporen of kuilen vormen. Grindstabilisatiematten voorkomen dit soort problemen.

Asfalt

Een goedkopere oplossing om de oprit te verharden, tenminste wanneer je dit voor een groot oppervlak laat toepassen. Het is gemakkelijk beloopbaar en berijdbaar.

3. Tuinpaden

Een mooi tuinpad aanleggen in bredere vorm van de achterdeur naar het terras of van het terras doorheen je tuin in smallere breedte. Het kan in grind, in tegels of klinkers –zoals hierboven- maar ook in deze voorkomende materialen.

Dolomiet

De natuursteentjes met een gelige kleur zijn ook redelijk goedkoop. Na een tijd oogt het geheel minder mooi en moet je er opnieuw bijgooien. De fundering kan met steenpuin of gestabiliseerd zand. Gebruik een worteldoek om onkruid te voorkomen.

Kasseien

De typische straatstenen maken een oprit of tuinpad bijzonder charmant. Ze passen dan ook goed bij klassieke woningen. De moderne platines zijn een moderne variant op de kassei en zijn ook gemakkelijker te belopen. Ze blijven ook zeer lang mooi, nog een voordeel.

Welk materiaal je ook kiest, bekijk eventueel samen met een specialist zoals een tuinaannemer de toepassing. Houd rekening met een goede fundering, afwatering en stevige materialen.

 

Foto’s: Wienerberger, Marlux, FEBE en Ecomat

Share.

Leave A Reply