10 tips om van thuis uit het milieu én je bankrekening te sparen

Share.

Niemand verwacht dat jij op je eentje het milieu gaat redden, maar als iedereen zijn steentje bijdraagt, vergroot ongetwijfeld de kans op slagen. Eenvoudige zaken zoals water uit de kraan niet onnodig lang te laten stromen of recycleren zijn kleine dingen die helpen om dat doel te bereiken én bovendien je bankrekening gelukkig te maken. We geven je graag een eerste reeks onmisbare tips!

#1 Bespaar op water. Er zijn veel manieren waarop je thuis water kan besparen. Installeer bijvoorbeeld waterbesparende kranen en toiletten, laat die kraan niet openstaan terwijl je je tanden poetsen of de afwas doet,… Of vang bijvoorbeeld het water op wanneer je groenten of fruit reinigt , dat kan je gerust nog gebruiken om je planten te besproeien.

#2 Laat het zonlicht binnen! De zon is een geweldige bron van energie waar we allemaal kunnen van profiteren. Zwier de gordijnen open tijdens de dag om het zonlicht binnen te laten in plaats van de verlichting in te schakelen. Bovendien zorgt de warmte er ook voor dat je op de verwarming kan besparen. Twee vliegen in één klap dus!

#3 Maak gebruik van tapijten. Door tapijten te gebruiken kan je eveneens energie besparen in de winter. Ze zullen de vloeren warmer houden, plus ze maken de kamers meteen ook een pak gezelliger. Zeker wanneer je een betonnen of marmeren vloer hebt.

#4 Een coole tip: zorg ervoor dat je koelkast niet in de zon staat! Sommige toestellen kan je beter niet zomaar ergens neerzetten. Een koelkast bijvoorbeeld. Die zet je beter niet op een plek waar de zon op kan schijnen. Op die manier zal namelijk meer energie verbruikt worden om alles koel te houden.

#5 Maak je eigen onkruidverdelger. In plaats van die giftige pesticiden te gebruiken die je kan kopen in de winkels; maak gewoon zelf je onkruidverdelger. Genoeg tips te vinden als je even zoekt.

#6 Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Spaar ons milieu door over te schakelen naar natuurlijke schoonmaakmiddelen. Azijn is bijvoorbeeld een uitstekende optie. Je kan het perfect gebruiken voor het reinigen van de vloeren, de pannen en kranen. Andere opties zijn citroen, olijfolie en zelfs koffie.

#7 Recycleer! Gooi die oude meubelen of huishoudtoestellen niet zomaar weg. Met een beetje verf en eventueel een kleine reparatie blaas je er zo nieuw leven in. Of gebruik ze voor iets totaal anders. Een stoel kan dienst doen als nachtkastje of plantenbak, een boekenkast kan misschien dienst doen als kookeiland en ga zo maar door. Laat je creativiteit de vrije loop!

#8 Gebruik ecologisch verf. Niet dat je alle dagen je huis zal schilderen (gelukkig maar) maar mocht je toch plannen hebben, gebruik dan ecologische verf of beter nog: natuurverf! En om meteen een vooroordeel de wereld uit te helpen: deze verf is niet noodzakelijk duurder dan synthetische verf.

#9 Gebruik buitenverlichting op zonne-energie. Overdag worden de batterijen opgeladen door de zon. ‘s Avonds, het moment dus waarop je van de verlichting kan/wil genieten, kost het je geen eurocent aan elektriciteit.

#10 Herstel die lekkende kraan en toilet . Het lijkt misschien telkens maar een klein druppeltje maar je zou wel eens kunnen schrikken wanneer je die kleine druppeltjes opvangt gedurende een dag. Pure verspilling van kostbaar water en uiteindelijk ook je geld. Kortom: merk je dat er een kraan lekt? Stel de reparatie niet uit want het komt op alle vlakken duurder uit!

Zelf nog tips of advies? Twijfel niet en deel die zeker en vast met ons en al onze lezers!

Share.

Leave A Reply