Een huis (ver)kopen op lijfrente: wat is dat?

Share.

Een huis verkopen en er na verkoop in blijven wonen tot je dood? Klinkt vreemd maar het kan! Hoe, via een verkoop op lijfrente. Je leest er alles over in dit artikel.

Een vriend toonde me vorige week een zoekertje voor een superleuk huis in Bocholt: te koop op lijfrente. Er verschenen spontaan vraagtekentjes rond m’n hoofd. Wat is kopen op lijfrente precies? Betaal je als koper dan maandelijks een rente? En aan wie?

(Ver)kopen op lijfrente

Verkopen op lijfrente is vooral populair bij de mensen onder ons met veel levenservaring (lees: gepensioneerden). Verkoop je een woning op lijfrente dan heb je 2 mogelijkheden: je kan verkopen in volle eigendom. In dat geval geef je de sleutel af aan de koper en klaar. Je hebt niets meer met de woning te maken. Of je verkoopt op lijfrente in naakte eigendom. En dit is meteen de interessantste optie als je wat ouder bent. Verkoop je dus je woning op lijfrente in naakte eigendom, dan kan je lekker in het huis blijven wonen tot aan je dood.

Voordelen?

Maar wat zijn de voordelen van je huis te verkopen op lijfrente? Je ontvangt immers niet meteen de volledige verkoopsom.

Voordelen verkoper

Een huis verkopen en er zelf nog gaan wonen, een goed idee?

  • Niet hoeven te verhuizen: bij een verkoop op lijfrente in naakte eigendom behoud je als verkoper het vruchtgebruik en kan je dus in het huis blijven wonen tot aan je dood. Let wel, dit is niet het geval indien je verkoopt in volle eigendom. In dat geval doe je immers meteen volledig afstand doen van het verkochte goed.
  • Maandelijks inkomen: ben je al een beetje ouder en wil je graag een extra zakcentje bovenop je pensioen, dan is dit een goede manier om dat te doen. Daarom kiezen vooral oudere mensen voor een verkoop op lijfrente. Het geeft je de mogelijkheid om in je huis te blijven wonen maar tegelijkertijd toch een extra inkomen te hebben.
  • Belastingvrij: in de meeste gevallen word je als verkoper niet belast op de lijfrente, aangezien het gezien wordt als een manier om je geld van verkoop te ontvangen. Brengt de koper de lijfrente fiscaal in, dan word je wel belast.

Voordelen koper

Dat klinkt alvast goed voor de verkoper. Kan je als koper ook voordelen halen uit zo’n deal?

  • Een investering: je kan op deze manier met beperkte middelen investeren in vastgoed.
  • Een (ietwat lugubere) kans: als de verkoper vroeger overlijdt dan verwacht, betaal je een stuk minder dan dat de woning waard is. Maar dat plannetje kan zich natuurlijk ook tegen je keren als de verkoper langer leeft en je dus veel meer moet betalen dan gedacht. Daarom wordt dit ook wel een kanscontract genoemd. Je kan je hiertegen indekken door de lijfrente te beperken in tijd. Let op: sterf jij zelf eerder dan de verkoper of voor de einddatum, dan zijn je erfgenamen verplicht om de rente verder te betalen.
  • Betaling in termijnen: je hoeft niet het volledige bedrag voor de koop ineens te betalen.

Hoeveel per maand betalen?

Het is wel zo handig de verkoopsom niet in 1 keer via je bank te moeten betalen. Om te bepalen hoeveel je als koper dan precies per keer moet betalen, wordt er rekening gehouden met volgende factoren:

  • de geschatte verkoopwaarde van de woning,
  • de leeftijd en levensverwachting van de verkopers,
  • de marktrente op het ogenblik van verkoop.

Voor het berekenen van de lijfrente wordt veelal gewerkt met tabellen. Wil je je innerlijke rekenwonder op de proef stellen, dan kan je zelf eens de rekensom proberen te maken via deze link (kies de lijfrentetabellen).

Opgelet!

Overweeg je een verkoop op lijfrente aan een erfgenaam om zo te vermijden dat er successierechten moeten worden betaald? Zorg dan dat je schriftelijk bewijs hebt van de betalingen aan de verkoper (zoals een kopie van de overschrijving) en dat een juiste verkoopprijs werd gehanteerd. Neen, een huis dat 250.000 euro waard is, verkopen aan 100.000 euro, daar gaat de fiscus niet zo blij zijn.

Voorbeeldje

Mijn vriend vond dit leuke huis in Bocholt voor 311.000 euro.

Deze verkoop betreft geen reguliere verkoop maar een verkoop op lijfrente waarbij de koper aan de verkoper (66 jaar oud) een startbedrag ten belope van 100.000,00 euro betaald bij het verlijden van de notariële akte en vervolgens een maandelijks van euro 450,00 waarbij de verkoper het vruchtgebruik behoudt tot aan zijn overlijden.

Koopt mijn vriend dit huis, dan zal hij bij het verlijden van de akte 100.000 euro voorschot betalen. Vervolgens zal hij maandelijks 450 euro lijfrente aflossen tot de verkopers komen te overlijden.

Auteur: KP
Bronnen: notaris.be, wikifin.be, ondernemingsdatabank.indicator.be
Foto: woning op lijfrente in Hamme

Share.

Leave A Reply