5 badkamerblunders die je maar beter vermijdt

Share.

Je woonst renoveren is een van de meest leuke en creatieve processen waar je in je leven door kan gaan. Maar bij al die verantwoordelijkheid komt ook de druk om de juiste, geïnformeerde beslissingen te nemen die ervoor zorgen dat je gerenoveerde woonst er weer een paar decennia tegen kan. Hoe zorg je ervoor dat je het juiste design voor jouw levensstijl kiest, binnen je budget blijft en maximaal waarde voor je geld krijgt?

Wel, start met een goed ontwerp voor elke kamer in je woonst, inclusief (en misschien zelfs vooral) je badkamer. Een badkamer moet mooi zijn, ruimte efficiënt gebruiken en functioneel zijn voor meerdere gebruikers. De gebruikelijke blunders in dit artikel vermijden, kan je hierbij al een heel eindje op weg helpen…

1. Geen blik naar buiten

Niemand vindt het leuk veel tijd in een donkere, vochtige badkamer met slechte luchtcirculatie door te brengen. Als je een badkamer aan het bouwen of verbouwen bent, probeer ze dan te plaatsen aan een buitenmuur met ramen. Als dit niet mogelijk is, probeer dan een dakraam te installeren om verse lucht en natuurlijk licht binnen te laten en de badkamer comfortabel te doen aanvoelen.

2. Een duidelijke blik naar binnen

Het omgekeerde is natuurlijk ook niet leuk. Waar mogelijk, probeer te vermijden dat de badkamer onmiddellijk naast een van de veel gebruikte publieke ruimtes in je huis of appartement komt te liggen, zoals de keuken, woonkamer of eetkamer. Dit wil daarom niet zeggen dat je hem ergens moet verstoppen op het einde van een lange gang, maar probeer toch een soort formele scheiding te creëren om het gezichtsveld te breken. Het laatste wat je wil, is zitten relaxen in je living, glas wijn in de hand, terwijl je recht op het toilet in de badkamer kijkt.

 

3. Focussen op het toilet

Vermijd dat het toilet het eerste is dat je ziet als je de badkamer binnenkomt. Vermijd ook het zicht op het toilet van aanpalende kamers en gangen. Werk bijvoorbeeld met twee ruimtes in je badkamer, zoals het grondplan hier. Zo kan er iemand een douche nemen, terwijl iemand anders zich klaarmaakt aan de lavabo.

4. Een douche met opstapjes

Een douche zonder randen of opstapjes doet een badkamer er veel ruimer en properder uitzien. En het is nog praktisch voor iets oudere mensen ook. Dit design is vrij eenvoudig te realiseren in een nieuwe badkamer of renovatie, maar zorg er wel voor dat je het meldt aan je architect en aannemer voor hij of zij eraan begint.

5. Groter is beter

Neen, groter is niet beter. Beter is beter. Of je nu een grote master badkamer in je droomwoning bent aan het ontwerpen of aan het uitdokteren bent hoe je er een extra badkamer in gewrongen krijgt voor je groeiend gezin. Het belangrijkste aspect van je nieuwe badkamer is dat het een geweldig ontwerp heeft dat uitermate efficiënt functioneert voor jouw levensstijl.

Design, dat draait vooral om hoe iets werkt, en minder om hoe iets eruit ziet (al is het natuurlijk altijd mooi meegenomen als het er ook nog eens fantastisch uitziet 😉 ) Een geweldig design vertaalt zich naar een woonst die beter functioneert, minder kost om te bouwen, gemakkelijk te onderhouden is en je meer waar voor je geld geeft.

Auteur: PJG

Share.