Zo bespaar je ruimte in een studio!

Share.

Aaaah, een studio. Ideaal om te huren wanneer je met een beperkt budget zit. En, wanneer je lui… euh een multitasker bent, is het nog eens lekker gemakkelijk ook. Alles staat in dezelfde kamer! Eén groot nadeel: de ruimte is beperkt. Alles erin krijgen wat je wil, is doorgaans een hele klus. Met deze 7 tips helpen we je alvast een eind op weg naar een leefbare studio zonder ballast!

1. Gebruik alles dubbel

Een gouden regel als je krap in ruimte zit: koop nooit iets dat maar één taak heeft. Als je je grootste meubel niet op verschillende manieren kan gebruiken, ben je vierkante meters aan het verspillen. Een eettafel die ook kan dienstdoen als bureau, een nachtkastje met fameus wat opslagruimte of een opslagkoffer als salontafeltje, dat zijn de meubels die je wil. Zit je echt krap? Dan kan je er zelfs voor kiezen om van je bed, een bank te maken overdag.

2. Ontwikkel een opslagplan, en hou je eraan

Je leven in een studio duwen heeft een stevig plan nodig om al je waardevolle spullen te bewaren. Je spullen zomaar in een kast gooien is echt geen goed idee. Teken uit waar je je potten en pannen zal bewaren, en waar je je winterjas zal wegsteken in de zomer. Helpt trouwens ook om van overbodige spullen af te geraken. Als je geen idee hebt waar je het zou moeten wegsteken, heb je het waarschijnlijk niet nodig. Heb je het item al meer dan een jaar niet gebruikt, doe het dan weg.

3. Volg de 8-minutenregel

Je hebt slechts een paar minuten per dag nodig om je studio er properder, helderder en ruimer te doen uitzien. Zet een timer op acht minuten, en start met dingen op te ruimen. Op die manier vermijd je chaos en uiteindelijk wordt het een gewoonte. Zo raak je nooit de controle over je appartement kwijt. Doe het bijvoorbeeld vlak voor je gaat slapen, of wanneer het ook maar het best past in jouw levensstijl.

4. Denk en bouw verticaal

Als je weinig ruimte voorhanden hebt, maak dan je eigen ruimte. In studio’s betekent dit vaak: naar boven kijken. Gebruik opslagoplossingen van de vloer tot het plafond. Een gang is hiervoor perfect, maar ook een grote en hoge opslagkast tegen de achterste muur van je woonkamer is een aantrekkelijke en ruimtebesparende optie. Deze verticale tactiek werkt niet enkel met kasten, trouwens. Ook je kleren kan je in kleine rechthoekjes vouwen en verticaal stapelen. Je ziet in een oogopslag wat je moet hebben, zo wordt het veel gemakkelijker om iets uit je kleerkast te halen.

5. Hou het klein

Als je moeder je per se toch die gigantische zetel mee wil geven, weiger dan gewoon. Grote meubels zijn de vijand van de studio. Zeg dus maar vaarwel tegen je veel te grote salontafel en fauteuil. En stuur niet enkel je meubilair op dieet. Kijk eens in je keuken en kasten. Grote borden? Geef ze weg of hang ze tegen de muur als decor. Van die brede houten of plastic kapstokken? Smallere kapstokjes zorgen ervoor dat je meer kan ophangen in de kast! Klein wonen, het kan!

6. Maak zelf een nachtrekje

Geen plaats voor een groot nachtkastje? Denk dan eens aan een “nachtrekje”, gemaakt van een klein deurrekje. Je hangt het op tussen je matras en je beddenbak, en laat enkele zakjes over de beddenbak hangen als nachtrekje. In de zakjes kan je een paar essentiële zaken kwijt, zoals je leesbril, de afstandsbediening of een boek. Zet een lampje en een glas water op een klein stoeltje, en je bent klaar om te gaan slapen.

7. Voorzie een inkomhal

Klinkt misschien gek in een studio, maar zelfs in het kleinste exemplaar is dit mogelijk.  Misschien heb je geluk en staat er al een handig geplaatste ingebouwde kast aan je deur. Anders kan je ook een klein kastje aan deze deur combineren met een paar kapstokken die je aan de deur vastmaakt. Als zo’n kastje nog te ruim is, overweeg dan een paar kleine wandrekjes.

 

Creativiteit is dus de sleutel. Hebben jullie nog handige tips om ruimte te besparen in een studio?

 

Auteur: PJG
Bron: Realtor

Share.