5 redenen waarom huren fantastisch is!

Share.

Wie op huizenjacht gaat, komt onderweg enkele stevige dilemma’s tegen. Gaan we op zoek naar een huis, een appartement of een bouwgrond om ons eigen droomhuisje op te bouwen? En gaan we een woning kopen, of toch maar huren?

Het kan een ellenlang debat zijn zonder pasklaar antwoord. Er zijn vele voor- en tegenstanders van huren én van kopen. Heel wat mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan het kopen van een woning, omdat ze dit zien als een investering voor later. Of omdat huren zogezegd weggegooid kapitaal is. Onzin uiteraard, want huren is ècht wel het overwegen waard. Deze 5 redenen verklaren waarom!

1. Renovatiekosten? Niet voor jou!

Als huurder onderteken je het huurcontract met de ongeschreven belofte het te behandelen als een goede huisvader of -moeder. Betekent dit dat alles wat misloopt voor de verhuurder is? Neen. Gaat er bijvoorbeeld iets mis door (verkeerd) gebruik? Dan is het aan de huurder om de problemen op te lossen. Ook schilderwerken moet je uiteraard nog zelf doen. Maar zijn er herstellingswerken nodig door normale slijtage of overmacht, zoals dakwerken door een storm? Dan is het aan de verhuurder om daarvoor te zorgen.

Een overzicht van herstellingswerken die betaald moeten worden door huurder en verhuurder, lees je hier!

2. Wie huurt, heeft minder startkapitaal nodig

Wie aan het kiezen is tussen huren en kopen, zal het op een gegeven moment sowieso over het budget hebben. Om een woning te kopen, heb je een bepaald kapitaal nodig, zeker wanneer je ook nog wil lenen of ook rekening moet houden met de aankoopkosten.

Wie huurt, heeft deze kosten uiteraard niet. Let wel dat je 3 maanden huurwaarborg op tafel moet leggen. In ieder geval is huren niet slecht wanneer je op eigen benen wil staan, met een iets beperkter budget, want uiteindelijk kan je dat zo duur maken als je zelf wil. En wat je voorlopig niet uit hoeft te geven, kan je uiteraard sparen of uitgeven aan leuke dingen, zoals een reisje.

3. De extra kosten liggen lager

Wie een huis huurt, steekt normaal gezien geen eigen vermogen in de woning. De maandelijkse kosten liggen alvast lager dan wanneer je een hypotheek afbetaalt. Andere kosten zijn eveneens minder, zoals bijvoorbeeld verzekeringen en belastingen. Tot slot zijn de gemiddelde huurwoningen kleiner dan wanneer je ervoor zou kiezen om een woning te kopen. Zo is de oppervlakte wellicht kleiner, waardoor je al zeker minder betaalt om je woning te verwarmen. Opnieuw een gouden zaak voor de portefeuille! 😉

4. Huren geeft je meer vrijheid

Vrijheid, hoezo vrijheid? Wel, je zit in zo goed als alle gevallen niet levenslang vast aan je huurwoning. Ben je na verloop van tijd niet helemaal tevreden met je buren, wordt de huurprijs toch te duur of ga je op zoek naar een grotere woning met een tuintje wegens gezinsuitbreiding (of omdat je een huisdier wil)? Dan kan je altijd op zoek gaan naar een nieuwe woning.
Let wel op wanneer je verhuist. Afhankelijk van hoelang je in je huidige huurwoning woont en het type contract, betaal je mogelijk nog wel een boete. Meer info lees je hier!

Ook qua ligging kan je meer vrijheid hebben. Zo is hoofdstad Brussel bijvoorbeeld populair om te huren. Om te wonen springen de prijzen dan weer onwaarschijnlijk de pan uit.

5. Samenwonen kan met wie je maar wil

En tot slot: wanneer je een huis koopt, is het op veel vlakken moeilijker om dit bijvoorbeeld te doen met je beste vriend(in). Want wat als er iemand het huis wil verlaten omdat hij of zij de ware liefde gevonden heeft? Inderdaad. Bij huren is dit minder complex en kan je gewoon met je broer, zus, vriend(in) of volstrekte vreemde samenwonen!

Huren, het is dus misschien wel geen slecht idee. Maar zoals bij alles: bezint eer ge begint. Alles heeft namelijk zijn budget en huren is zeker niet gratis. Maar met de juiste voorbereiding, kom je altijd op je pootjes terecht.

Lees ook:

Hoofdfoto: woning te huur in Lommel

Share.