5 tips om je woning opgeruimd te houden

Share.

Opruimen. Niemand doet het graag. En toch moet het gebeuren. Maar dat betekent niet dat je er elke dag uren aan moet verspillen. Hieronder lees je enkele technieken om je huis netjes te houden, zonder dat het je veel tijd en moeite kost.

Wil jij af van die opruimstress of de angst om bezoek te ontvangen? Hou je huis opgeruimd met een minimum aan inspanning.

1. Wees slim met je opbergruimte

Je hebt een verzameling spullen. Daar is niets mis mee. Maar ze moeten wel een vaste plek hebben. Want anders blijven ze rondslingeren. Het is tijd om je kast-, rek-, kelder- en zolderruimte optimaal te benutten. Je woning blijft zo netjes én je wint tijd. Je weet immers altijd waar je spullen liggen, waardoor je niet meer moet zoeken in een wanordelijke berg prullaria.

2. Voorkom verzamelwoede

Vind je het moeilijk om dingen weg te gooien? Maak van je hart een steen. Nu. Want het heeft geen zin om ruimtes vol te duwen met spullen die je nooit gebruikt. Wat heb je echt nodig? Je zal merken dat je een groot deel van je spullen kunt weggooien of -schenken.

Tip: heb je ongezond veel meubels? Maak dan een selectie en schenk de resterende – bruikbare – meubels aan een kringloopwinkel. Zo stimuleer je het hergebruik van spullen, terwijl je woning een oase van rust wordt.

3. Leer je kinderen opruimen

Je kinderen zijn wellicht de grootste rommelmakers. Logisch, want ze hebben een berg speelgoed waartussen ze zich elke dag uitleven. Voor de goede orde – en je eigen gemoedsrust – leer je hen best zo vroeg mogelijk opruimen. Dat kan al vanaf de leeftijd van 1,5 jaar. Zo zorgt het hele gezin samen voor een opgeruimde woning.

4. ABC = Always Be Cleaning

Constant opruimen, een afschuwelijke gedachte? Niets is minder waar. Want zo voorkom je een demotiverende berg rommel. Smeer je een boterham in de keuken? Ruim dan achteraf op. Dat kost je in het slechtste geval twee minuten. Probeer ook je woning netjes achter te laten voor je naar bed gaat. Zo sta je met een ontspannen gevoel op, en hoef je voor die eerste koffie niet op te ruimen.

5. Hou vol

Zware werkdag gehad? Laat de moed niet zakken. Je zou ervan versteld staan hoe snel je woning terug een stort is. Bovendien kan een kwartiertje opruimen een rustgevend, zelfs mediterend, effect hebben.

Share.