De voor- en nadelen van huren na het verkopen van je huis

Share.

Ben je op dit moment in het bezit van een woning? Geen paniek! We mobiliseren je alvast niet om snel te verhuizen, maar heel wat huiseigenaars beslissen op latere leeftijd om toch een appartementje te huren. Het is een scenario om in het achterhoofd te houden, maar waarbij velen niet goed weten of het wel een nuttige zet is.

Stel: je hebt, als koppel op latere leeftijd, jaren geleden een huis gekocht en alle kinderen zijn het huis uit. Dan kan je soms verlangen naar iets kleins waar je die goede, oude dag op een gezellige manier kan doorbrengen. En zolang de gezondheid het toelaat, wil je uiteraard het beste voor jezelf. Het huis verkopen na aflossing van de hypotheek is op die leeftijd een logische stap. Nadien kan men het rustiger aandoen en genieten van het leven. Iets gaan huren is daarbij het vervolg. Dit zijn alvast de voor-en nadelen op een rijtje!

Voordelen

Van jarenlang een huis hebben, naar plots een huis huren van een andere eigenaar. Levert dat wel voordelen op?

 • Hypotheek
  Heb je de hypotheek van je vorige woning afbetaald? Dan heb je na het verkopen een aardig centje op de bank staan. Elders gaan huren betekent dat je je ook niet meer moet binden aan een hypotheek. Lenen kost immers ook geld en nu staan je maandelijkse kosten vast. Je weet dus perfect waar je aan toe bent.
 •  Andere plannen
  Droom je later van een wereldreis? Dan kan je dat zeker doen! Vermits je een huis huurt, ben je niet gebonden aan de typische onderhoudswerken en dergelijke.
 • Flexibiliteit
  Oké, het plan is om je oude dag op een vast stekje te blijven en te genieten van de rust. Maar soms het gebeurt het dat je niet helemaal overtuigd bent van je woonplaats. Dan kan je -gemakkelijker dan wanneer je ergens eigenaar bent- een andere plek opzoeken. Opgelet: soms is het mogelijk om een opzegtermijn te betalen. Kijk dat zeker na.
 • Snelheid
  Een huis huren gaat best snel. In een paar weken kan je al je intrek nemen in je nieuwe woonst. 😉
 • Onderhoud
  Heel wat ouderen verkiezen een appartement in plaats van een grote woning omwille van het onderhoud dat ze op latere leeftijd niet meer aankunnen. Het poetsen van al die trappen of het bewerken van de hele tuin is immers erg intensief. Wanneer ze huren hebben ze die zorgen niet meer aan hun hoofd. En ook de grote onderhoudswerken zijn nu voor de rekening van de huisbaas!
 • Andere kosten
  Wanneer je zelf eigenaar bent van een huisje heb je vaak extra kosten. Naast eventuele renovatiewerken, moet je onder andere ook rekening houden met notariskosten, het jaarlijkse kadastraal inkomen.

Nadelen

Een legendarische voetballer zei eens: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” Andersom is dat uiteraard niet anders want naast een pak leuke, zorgeloze voordelen, heb je ook nadelen aan het huren van een huis nadat je lang ergens eigenaar bent geweest.

 •  Eigenaar zijn
  Tja, voor sommige mensen heeft de titel ‘eigenaar zijn’ toch een bepaalde waarde. Je hebt immers een eigendom, wat je bij het huren niet hebt. Of je neemt afscheid van een woning waar je misschien dertig jaar gewoond hebt. En plots heb je ook een huisbaas, waar je toch enigszins goed mee overeen moet komen. Overloop met hem of haar alle afspraken voor je intrekt. Dan weet je meteen waar je aan toe bent.
 • Geen vat op kosten
  Soms is het mogelijk dat een huisbaas om de een of andere reden de huurprijs optrekt aan het einde van een driejarige periode. Bereik je daarbij geen akkoord, kan de vragende partij zich richten tot een vrederechter. Daarnaast gaan heel wat mensen huren omdat het maandelijks goedkoper is. Soms is dat niet het geval: overloop dus zeker alle kosten en inkomsten en vergelijk.
 • Onderhoud
  Wil je een ander kleurtje in je appartement, dan is de kans groot dat je zelf moet schilderen. Weet wel dat -wanneer je vertrekt- de woning opgeleverd moet worden in de oorspronkelijke staat en kleuren. Voor grote renovatiewerken draai je niet op, maar de verhoogde waarde van de woning, die is uiteraard voor de eigenaar.
 • Garantie
  Vraagt de eigenaar na afloop van het contract om te vertrekken, dan moet je helaas op zoek naar een andere woonst. Je weet dus niet -wanneer je gaat inwonen- of je tien jaar later er nog steeds woont.

Zoals elke situatie is het goed wikken en wegen wat voor jou de beste oplossing is. Ben je nog goed te been en zie je dat grote huis nog zitten, dan hoef je uiteraard niet weg. Integendeel! Maar elke situatie is anders, dus leg de voor- en nadelen even naast elkaar. 😉

Bron: Zillow

Share.