Wat houdt de verplichte schatting bij een hypotheeklening nu juist in?

Share.

Zal jij straks minder kunnen lenen bij de bank als je meer biedt voor een woning dan dat die echt waard is? Wat de nieuwe hypotheekregel ermee te maken heeft, lees je hier.

Wat houdt de regel in?

Vanaf 1 januari 2022 zal je hypothecaire lening niet langer gebaseerd zijn op het bedrag dat jij wilt geven voor de woning, maar op de geschatte waarde van die woning. Bied je dus meer dan die waarde, dan kan het wel eens zijn dat je het verschil uit eigen zak zal moeten betalen. Hoe de bank dan bepaalt hoeveel ze aan jou leent? Om de juiste schatting te maken, gaat je bank op zoek naar gelijkaardige panden in de buurt en vergelijkt ze specifieke kenmerken en gegevens met de informatie over jouw droomwoning. Zijn die er niet, dan kan de bank je vragen op jouw kosten een schatter in te schakelen.

Waarom komt die regel er?

De Europese Bankenautoriteit wilt met deze maatregel de banken beschermen. Tegenwoordig bieden veel kopers vaak ver boven de echte waarde van een pand. Door de lening te baseren op dat bedrag, riskeren de banken heel wat geld te verliezen indien het tot een gedwongen verkoop komt als de klant zijn lening niet meer kan betalen. Dan wordt de woning verkocht volgens de echte waarde en niet de (mogelijk hogere) prijs die betaald werd.

Wat zijn de gevolgen voor de verkopers?

Wil je je woning vanaf 2022 verkopen, dan kan deze maatregel een effect hebben op de prijs én de snelheid van het verkoopproces. Kandidaat-kopers zullen eerst moeten nagaan wat de geschatte waarde van je woning is, hoeveel ze kunnen lenen en of ze (eventueel) voldoende eigen middelen hebben. Dat kan dus voor vertraging en mogelijk voor een lagere prijs zorgen. Want is je woning lager geschat, gaan kandidaat-kopers misschien wel minder geneigd zijn om meer te betalen.

Wat zijn de gevolgen voor de kopers?

Met deze maatregel kan er een rem gezet worden op de sterk stijgende woningprijzen. Een voordeel dus als je wilt kopen! Maar beschik je niet over voldoende eigen middelen, dan loop je misschien wel het risico dat iemand met meer geld, jou kan overbieden. Lijkt je droom van een eigen woning als jonge koper of als persoon zonder groot spaarvarken uit elkaar te spatten? Volgens de Nationale Bank van België moeten we nog niet meteen panikeren. Banken mogen in bepaalde gevallen wel nog steeds een hoger bedrag uitlenen.

Wat doe je best als je een woning wilt kopen?

Nee heb je, ja kan je krijgen. Informeer dus bij de bank naar je financiële mogelijkheden en de voorwaarden van een hypothecair krediet. Overweeg je een bod op een woning, vergeet dan zeker de opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een lening niet te vermelden. Zo ben jij safe!

Bron: Het Nieuwsblad, VRT, De Standaard

Share.