10 tips om je energiefactuur te verlagen

Share.

Wij Belgen betalen meer voor energie dan in al onze buurlanden en die prijs lijkt maar te blijven stijgen. Wat kunnen we doen om deze kosten te drukken? Wij zetten enkele tips op een rij om die jaarafrekening van je energieleverancier zoveel mogelijk te beperken. Denk erom: kleine dingen kunnen een groot verschil maken!

10 tips

1. We beginnen met de meest bekende omdat we ‘m echt niet genoeg kunnen herhalen! 19 à 20°c is een gezonde omgevingstemperatuur. Zet jij de thermostaat altijd op 22°c, dan kun je maar beter overwegen om de temperatuur te laten zakken. Als je de temperatuur bij je thuis één graad verlaagt, verlaag je je energiefactuur met ongeveer 7%. De moeite waard dus!

2. Deze tip ken je wellicht ook al, maar pas je hem ook toe? Neem een douche in plaats van een bad. Uiteraard moet je er dan wel voor zorgen dat je er geen uur onder blijft staan (zingen).

3. Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht, dat is (gelukkig) gratis 😉 . Is het donker buiten dan kan je natuurlijk niet anders. Laat lichten dan wel niet onnodig branden. Je kunt bewegingssensoren of timers gebruiken om je hierbij te helpen. ‘s Avonds knus voor de televisie? Maak het gezellig met wat kaarsjes, vandaag de dag in de meest leuke vormen te vinden!

4. Haal het stof regelmatig weg aan de achterkant van de koelkast en vriezer. Als de achterkant stofvrij is, verbruiken de toestellen minder. Nog een handige tip? Je koelkast verbruikt, ongeacht het energielabel, meer wanneer deze leeg is. Meer eten kopen om nadien te moeten weggooien gaan we je niet aanbevelen. Wat je wel kan doen is waterflessen of lege potjes in je koelkast zetten, ook dat helpt om je koelkast minder te laten verbruiken.

5. Wist je dat een laptop tot vier keer minder energie kan verbruiken dan een desktop. Houd dit dus in het achterhoofd wanneer je een nieuwe computer gaat kopen.

6. Eten klaarmaken of opwarmen in de oven? Heb je al eens nagedacht of dit ook in de microgolfoven kan, deze verbruikt namelijk minder dan een oven en gebruik je ook in tijd vaak minder lang. Win-winsituatie dus! Eten ontdooien? Zet het al in de ochtend in je koelkast, zo hoef je de microgolfoven niet te gebruiken om het te ontdooien. Nu we het toch over koken hebben, je elektrische vuren net al iets eerder uitzetten bespaart je ook weer wat!

7. Draai de kraan toe terwijl je je tanden poets. Opnieuw een gekende tip, maar doe jij het echt iedere keer?

8. Verwarm geen kamers waar je geen tijd doorbrengt. Velen onder ons zullen nu en dan nog eens van thuiswerken, maar hoe ijverig je ook bent, in het weekend kan je maar beter de verwarming in je bureauruimte uitzetten. Ook voor het slapengaan zet je best een half uur voor het slapengaan de verwarming al uit. Zo bespaar je dagelijks extra energie zonder kou te lijden.

9. Kies voor huishoudtoestellen met een A-label. Tegenwoordig vind je alle toestellen met dat A-label en als je goed vergelijkt, ook tegen een democratische prijs. Let wel op, is je toestel helemaal nog niet aan vervanging toe? Dan is het onnodig om nu meteen te gaan investeren in een nieuw. We zijn namelijk opzoek naar hoe we onze kosten zo laag mogelijk kunnen houden 😉 .

10. Gloeilampen hebben we ondertussen al ingewisseld voor spaarlampen of zelfs voor LED lampen. Het is wel die laatste die zorgt voor de hoogste energie-efficiëntie!

Share.