Hoeveel kost een tweede verblijf aan de kust?

Share.

Een buitenverblijf aan onze Belgische kust, zeeën van tijd, een frisse neus halen, af en toe even helemaal weg zijn! Lonkt de gezonde zeelucht al? Dan bekijken we samen met jou met welke jaarlijkse kosten je best rekening houdt voor je tweede verblijf aan zee.

Komt je tweede verblijf op je belastingbrief?

We steken van wal met de belastingen. Dat we ze niet graag zien komen, dat staat als een paal boven water. Anders dan bij je eigen gezinswoning, moet je je tweede verblijf wel aangeven in je personenbelasting, de belastingbrief die je elk jaar krijgt. Hiervoor geef je het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) in. De fiscus zal dan zijn ding doen en voegt het bedrag toe aan je overige inkomsten, of je de woning nu verhuurt of niet.

Betaal je onroerende voorheffing?

Je voelt het waarschijnlijk al aan je water. Net als voor je eigen gezinswoning betaal je voor je tweede verblijf ook jaarlijks onroerende voorheffing. Dat is een gewestelijke belasting op de woningen en gronden die je bezit. Die wordt berekend op basis van je geïndexeerd KI. Het grootste deel van deze taks is voor het gewest en een kleiner deel voor de provincie en gemeente.

Betaal je gemeentebelastingen?

In veel kustgemeenten betaal je tweedeverblijfstaks. Of je nu een villa, appartement, studio of stacaravan als vakantiewoning bezit aan de Belgische kust, deze belasting houdt vaak geen rekening met de grootte en waarde van het tweede verblijf.

Naast deze tweedeverblijfstaks rekenen sommige kustgemeenten ook een milieubelasting aan. Die innen ze zodat jij onder andere gebruik kan maken van de gemeentelijke afvalophaling en het containerpark. Merkt de gemeente dat je vakantiewoning lange tijd leeg staat (meer dan een jaar), dan betaal je ook leegstandstaks.

Nieuwsgierig naar de gemeentebelasting in de plaats van jouw dromen?

Gemeente Tweedeverblijfstaks per jaar
BLANKENBERGE 1030
BREDENE 901,50
BRUGGE 1000
DE HAAN vanaf 550
DE PANNE 575-775
KNOKKE-HEIST 770
KOKSIJDE 987-1191
MIDDELKERKE 700-800
NIEUWPOORT 575-975
 OOSTENDE  1000

Zijn er nog andere kosten?

Net als voor je gezinswoning betaal je voor je vakantiewoning ook voor verzekeringen, gas, water en elektriciteit, gezamenlijke kosten indien je een appartement koopt (zoals voor het onderhoud van de lift) … Kies je voor een huisje in een vakantiepark, informeer je dan over bijkomende kosten voor je met de verkoper in zee gaat. En dat de weerselementen en zilte lucht een invloed kunnen hebben op je vakantiewoning, hoef je niet met een korreltje zout te nemen.

Maar laat de kosten niet de wind uit je zeilen nemen. Neem het roer in handen en ga voor je droomwoning aan de Belgische kust!

Zou jij kiezen voor een tweede verblijf? Dit zijn de voor- en nadelen!

Auteur: KP
Bron:

  • VRT, De Tijd, Test Aankoop
  • Gemeentebelasting website per gemeente of opgevraagd via mail.
Share.