Nooit meer kou lijden in je badkamer: 5 tips

Share.

Wanneer het buiten kouder wordt is er niets beter dan je ’s ochtends klaarmaken in een huis waar het al enigszins warm is. Anders heb je totaal geen zin om vanonder die lakens te komen natuurlijk. En dat begint bij je badkamer. Dé eerste vereiste voor een perfecte badkamer? Een zalig warm gevoel. Vijf tips voor een badkamer waar het altijd lekker warm is.

1. Opgelet: langer stookseizoen!

Een normaal stookseizoen duurt van oktober tot en met maart. En net daar wringt het schoentje, vermits een badkamer meer vraagt omdat de temperatuur er hoger moet zijn. Probleem: de meeste cv-ketels zijn niet in staat om enkel de badkamer rendabel te verwarmen. Voorzie daarom een klein buffervat dat jou tijdens de koude redding brengen.

2. Ga voor stralingswarmte

Loop je ’s ochtends nog rond op blote voeten en ben je -net als zovele anderen- geen fan van een ijskoude vloer? Dan is vloerverwarming misschien wel ideaal. Met vloerverwarming kan je één graad lager stoken zonder aan comfort in te boeten. In nieuwbouw zeker een aanrader, maar bij renovaties ligt vloerverwarming vaak moeilijker. Liever geen verwarming langs de vloer? Wandverwarming is een mooi alternatief, zonder de ingrijpende werken.

3. Combineer

In zeer goed geïsoleerde woningen volstaat stralingswarmte, maar in oudere woningen is dat meestal niet voldoende. Daar ligt de warmtevraag namelijk een pak hoger, waardoor er meer vermogen vereist is. Combineer je vloer- en wandverwarming dan eventueel met een radiator of een handdoekdroger.

4. Een handdoekwarmer alleen is niet genoeg

Net zoals hierboven is een combinatie noodzakelijk. Maak dus niet de klassieke fout om te denken dat één handdoekdroger je hele badkamer wel warm krijgt. Net genoeg voor je handdoeken, maar ’s ochtends niet voldoende om je warm te houden. Gouden raad: plaats een handdoekdroger altijd in combinatie met een ander warmteafgiftesysteem.

5. Elektrische bijverwarming

Tot slot is er nog een vijfde tip, waarbij nood soms eerder wet breekt. Ze is niet bepaald milieuvriendelijk, maar soms de enige oplossing: een elektrische radiator. Als je pv-panelen hebt, tenminste. Zo kan je snel inspelen op de warmtevraag en je teveel aan opgewekte stroom zelf verbruiken.

Share.