5 materialen om te vermijden in je keuken

Share.

Je keuken is dé ruimte in huis waar je de – o zo belangrijke – innerlijke mens versterkt en waar je samenkomt na een lange dag in de buitenwereld. Het is het kloppende hart van je woning. Als je die geliefde keuken renoveert, kies je dan ook best voor kwaliteit. Voor jou uitgedokterd: dé vijf materialen die je in je keuken maar best vermijdt.

1. Glanzende keukenkastjes

Glanzende keukenkastjes zetten niet alleen elke vingerafdruk in de verf, ze krassen ook gemakkelijk. En aangezien een gemiddelde glanzende keukenkast zo’n twintig laklagen telt, tast je diep in je portemonnee wanneer je ze laat herstellen. Mooi alternatief voor lak is thermofolie: goedkoper én duurzamer.

2. Matte verf

Tenzij je als een overwerkte controlefreak in de keuken wil staan, vermijd je matte verf. Want één onbedachtzame klieder chilisaus is al voldoende om een hele muur om zeep te halen. Overweeg eerder glanzende verf op de muren. Daar kan je tenminste eens op wrijven. Het plafond kan je eventueel wél in het mat zetten. Tenzij je de neiging hebt die pannenkoeken te ver omhoog te gooien.

3. Goedkope vinylvloer

Er is absoluut niets mis met een kwalitatieve vinylvloer, maar leg geen goedkope variant. Zodra er wat water van de ijskast of de afwasmachine onder het vinyl sijpelt, komen er gegarandeerd bubbels in de vloer. De duurdere vinyl is daar veel beter tegen bestand én komt ook in tegelversie. Zo lijkt het alsof je een echte tegelvloer hebt liggen.

4.Werkblad uit goedkoop laminaat

Ook hier, er is niets mis met laminaat. Maar kies niet de goedkoopste variant. Die ziet er banaal en saai uit. Bovendien krast ze ook gemakkelijk. En als er water onderkomt, begint het zichzelf zowat op te lossen. Als je toch op je budget moet letten, is het iets duurdere laminaat the way to go: kleurresistent en beschikbaar in allerlei hippe retropatronen. De nieuwste versies bootsten ook moeiteloos hout en steen na. Kwalitatief laminaat is dus een haalbare investering die absoluut de moeite waard is.

5. Trendy gekleurde spatwand

Een spatwand in opzichtig gekleurde tegels of in trendy, maar breekbaar glas: klinkt verleidelijk en tof. Maar smaken veranderen en een spatwand niet. Vermijd daarom al te dure folietjes en ga voor klassieke tegels of materiaal dat past bij je keukenblad. Als je toch liever opvallende kleurelementen ziet, zoek het dan in toffe accessoires.

Share.