De voor- en nadelen van investeren in serviceflats

Share.

We worden met z’n allen ouder, waardoor nu al beleggen in serviceflats in de lift zit. Dat is ook de financiële markten niet ontgaan. Als je wil beleggen, word je tegenwoordig ook bestookt met projecten die zich op de vastgoedsector focussen.

Het aanbod is op korte termijn zo groot geworden dat het steeds moeilijker wordt om tussen de bomen het bos nog te herkennen. Zo kan je ook beleggen in serviceflats, maar is dat wel interessant? We hebben daarom de voor-en nadelen van het beleggen in serviceflats afgewogen.

Voordelen

  • Gewone vastrentende waarden als kasbons en obligaties brengen nauwelijks nog iets op. Daarentegen is een rendement van 3 tot 3,5% voor een belegging in serviceflats relatief hoog. En dus wel degelijk interessant.
  • De kansen op eventuele meerwaarden bij de verkoop van serviceflats zijn zeker aanwezig. Zolang de rentevoeten historisch laag blijven, zal de vastgoedmarkt goed blijven draaien. Het is dus niet dat je plotse prijsdalingen zal kennen en verlies maken.
  • We hoeven er ongetwijfeld geen tekening bij te maken: er is hier sprake van een groeimarkt. Steeds meer babyboomers gaan immers met pensioen en op korte termijn wordt het drummen in de bestaande serviceflats.
  • Als je er (op lange termijn) zelf in kan wonen, is dat uiteraard een pluspunt. Wie zich (nog) niet geroepen voelt om zelf in een serviceflat te wonen, kan deze in afwachting dus netjes verhuren.
  • Vooral serviceflats gelegen op een gunstige ligging en met voldoende voorzieningen in de buurt, kunnen een interessante belegging zijn. Wees daarom selectief wat een aankoop betreft.

Vastgoed Debaenst

Ook op Zimmo zijn er alvast heel wat serviceflats te vinden. Meer info

Nadelen

  • De markt dreigt op langere termijn oververhit te geraken. Momenteel is de vraag groter dan het aanbod, maar er worden in snel tempo serviceflats bijgebouwd. Wanneer het aanbod op termijn hoger wordt dan de vraag, kan het minder aantrekkelijk zijn om een serviceflat te bezitten wanneer je ze zelf niet bewoont.
  • Alles hangt af van de kwaliteit van het complex. Sommige uitbaters kunnen er een potje van bakken, waardoor de afwerking van serviceflats vaak te wensen over laat. Een dergelijke investering kan dus vaak heel wat kopzorgen opleveren.
  • Beleg nooit in een markt die je niet goed kent. Niet elk complex van serviceflats ligt op een interessante plaats. Adviseer je dus goed.
  • De prijzen zijn relatief hoog, want er moet aan een heleboel bijkomende voorwaarden voldaan worden. Dat maakt dat serviceflats een gevaarlijke belegging zijn wanneer de rente weer begint te stijgen. De waarde van een serviceflat kan dan sterk dalen.
  • Het gaat over een belegging op lange termijn en over een lange periode kan er veel veranderen. Wat vandaag nog een interessante belegging was, kan dat morgen of overmorgen niet meer zijn.

Investeren in serviceflats kan interessant zijn voor wie al over een breder gespreide vastgoedportefeuille beschikt. Alles wijst erop dat de rente nog wel een tijdje laag zal blijven, zodat het rendement dat je kan realiseren op serviceflats concurrentieel is met dat van andere vastgoedbeleggingen.

 

Foto: serviceflat te koop in Eke 

Share.