Do’s en dont’s bij je zoektocht naar een woning samen!

Share.

Samen met je partner op zoek gaan naar een nieuwe woning, het is een belangrijke relatietest. Je moet samenwerken, begrip tonen, geven, nemen en samen tot een consensus komen. We geven je enkele tips om er een optimale zoektocht van te maken.

5 do’s

1. Verwacht dat het emotioneel wordt

Kiezen tussen verschillende regio’s, buurten en woningen is heel wat complexer dan de keuze tussen een wit en een grof brood. Het is de belangrijkste beslissing in je leven. Het is dan ook logisch dat er emotionele momenten zullen zijn. Beleef deze momenten samen met je partner en wees begripvol.

2. Communiceer open

Laat in het begin duidelijk aan je partner weten wat je wensen zijn. Wees openhartig over welk type woning je wil, in welke regio je wil wonen en hoe je de inrichting wil aanpakken. Je hoeft geen schrik te hebben om van mening te verschillen. Er is nog een heel proces om naar elkaar toe te groeien.

3. Durf water bij de wijn te doen

Nu je elkaars voorkeuren kent, is het tijd om naar een consensus toe te werken. Dit doe je niet door je been stijf te houden, maar door veel te praten, zaken te bespreken en te onderhandelen.

Bepaal op voorhand wat voor jou bespreekbaar is en over welke zaken je echt niet wil onderhandelen. Communiceer dit ook met je partner.

4. Laat je begeleiden door een professionele makelaar

Een makelaar heeft ervaring in de zoektocht naar de ideale woning, dus waarom je niet laten begeleiden? Een makelaar kan een goede analyse maken van jullie noden en wensen en kan op basis daarvan woningen voorstellen. Voor je het weet, heb je een woning die voor jullie beiden een droom is.

5. Bekijk je financiën

Dat kasteel dat voor 3 miljoen euro te koop staat, dat vinden jij en je partner wellicht de ideale woning. Maar wees realistisch als het gaat om geld. Bespreek je financiën heel open met je partner. Je moet van elkaar perfect weten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er wordt gespendeerd. Wees niet te optimistisch over je toekomstige inkomsten, en hou rekening met eventuele tegenslagen. Zo verminder je de kans op nare situaties in de toekomst.

3 dont’s

1. Impulsief zijn

Een belangrijke beslissing vergt energie en tijd. Laat je niet meeslepen door een prachtige woning, vooraleer je zeker bent dat het echt ideaal is voor jou en je partner. Het is dus ook belangrijk om voordien goed en gedetaileerd te praten over je voorkeuren.

2. Je partner manipuleren

Je bent een goede partner als je wil dat de ander gelukkig is, en als je hem/haar evenwaardig behandelt. Manipulatie is dus geen instrument van een goede partner, maar van iemand die vooral naar zichzelf kijkt. In dit kader is elke vorm van manipulatie een teken dat je beter niet samen op zoek gaat naar een woning.

3. Over het budget gaan

Over het budget gaan levert je wel een mooie woning op, maar die kan je even snel terug kwijt zijn. Doe de nodige berekeningen en probeer maximaal 30 tot 40% van jullie gemeenschappelijke inkomen te spenderen aan de afbetaling.

Besluit

Een succesvolle gezamenlijke zoektocht naar een woning kenmerkt zich door open communicatie, financiële transparantie, begrip en de begeleiding van een professionele makelaar. Deze fase vergt energie en tijd, maar de beloning – je droomwoning – is die moeite zeker waard.

Lees ook:

 

Share.