Een kangoeroewoning: dit zijn de regels

Share.

Opnieuw onder 1 dak met je ouders of familie. Sta jij hierom te springen? Liefst samen maar toch een beetje apart, het kan in een kangoeroewoning.

Wat is een kangoeroewoning?

Om een kangoeroewoning te maken, heb je een kangoeroe nodig. Dat is een bestaande woning. Bij of in die woning wordt een kleinere wooneenheid gemaakt, de buidel. De bekendste vorm van kangoeroewonen is de zorgwoning. Hierbij trekt een oudere of hulpbehoevende persoon in bij z’n familie. Het hoeft niet altijd om een bekende te gaan, dit kan ook met een vreemde. Een toffe oma of opa die af en toe op de kinderen past, maar ook een zoon of dochter die meehelpt in het huishouden. Een echte win-winsituatie!

Heb je een vergunning nodig voor een kangoeroewoning?

Ook kangoeroewonen ontspringt niet aan de regels. Voor een goed begin win je info in. Vraag na bij je gemeente of een kangoeroewoning wel mag. Het is immers niet overal toegelaten een eengezinswoning om te vormen tot een meergezinswoning of om 2 units in plaats van 1 te bouwen op een stuk grond. Voor dat opsplitsen heb je trouwens een stedenbouwkundige vergunning nodig. Gaat het om een zorgwoning, dan hoeft dat niet. Er geldt in dat geval enkel een meldingsplicht. Je mag de bestaande woning dan wel niet vergroten en het inrichten van de zorgunit mag geen invloed hebben op de constructie van die woning. Van zodra je nieuwe bewoner z’n intrek neemt, moet ie zich inschrijven bij de gemeente.

Hoe pak je dat praktisch aan?

Je staat te springen om eraan te beginnen met gipsplaten, schroeven, schuurmachines …. Een goed plan en een antwoord op volgende vragen helpen je al een heel eind op weg.

  • Hoe deel je de woning in?

De meest logische plaats voor een zorgwoning is op de gelijkvloerse: makkelijk toegankelijk voor een persoon op leeftijd of met een fysieke beperking. Goed dus om na te denken over wat waar komt.

  • Wat met voorzieningen?

Willen jullie de kosten voor water, elektriciteit en verwarming verdelen, kan je kiezen voor aparte tellers of een eigen opsplitsing (⅓ voor de kleinere woning en ⅔ voor de grotere bijvoorbeeld). Maar ook voor de inrichting is het goed om even stil te staan bij ieders wensen en noden. Een rolstoeltoegankelijke badkamer, bijvoorbeeld, of een deur voor extra privacy.

  • Welke afspraken maak je?

Kangoeroewonen vraagt van iedereen een engagement. Spreek af wie instaat voor de boodschappen, het onderhoud van de tuin … Voor de serieuzere vragen zoals wie is waarvan eigenaar of wat bij een sterfgeval, kan je terecht bij je notaris of advocaat.

  • Wat zijn de financiële gevolgen?

Als we dan toch serieus bezig zijn … Splitsen jullie de woning niet op en leven jullie samen in één woning als één groot gezin, dan kan dit een invloed hebben op jullie financiën. Er wordt in dat geval immers rekening gehouden met al jullie inkomens samen voor het berekenen van uitkeringen, studietoelages … Die kunnen hierdoor lager uitvallen of zelfs helemaal wegvallen. Voor zorgwonen wordt hierop een uitzondering gemaakt.

  • Wat met later?

Waar jullie uiteindelijk belanden, dat weten we niet. Maar komt er een einde aan je woonsituatie, dan moet je dit melden bij de gemeente.

Heel wat stof tot nadenken en eventueel tot verbouwen, dus! Met een goed plan, de nodige info en engagement, kunnen jullie de sprong wagen.

Auteur: KP
Hoofdfoto: Kangoeroewoning Wommelgem, gepubliceerd op Zimmo.
Bron: vlaanderen.be, tijd.be, Omgevingsloket Vlaanderen

Share.