Waanzinnige make-over: van oude fabriek tot B&B!

Share.

Een sterk staaltje industriële make-over vandaag: dit deel van de voormalige Brugse borstelfabriek uit 1912 werd door Volt Architecten helemaal gerenoveerd tot een prachtige bed and breakfast, die op prachtige wijze het verleden combineert met hedendaagse architectuur en functionaliteit.

Favoriete overnachtingsplaats

De B&B is een van de vele eyecatchers op deze industriële site, waarop onder meer ook nog een restaurant, dansschool en verschillende creatieve bureaus onderdak vonden. Ze ligt bovendien op een boogscheut van het centrum van Brugge én het UZ Brugge, wat het de favoriete overnachtingsplaats maakt van zowel toeristen als professionals die meerdere dagen in het ziekenhuis moeten zijn.

Het gebouw van de borstelfabriek is historisch erfgoed, dus mocht Volt Architecten niets doen aan de gevel en symmetrie van de ramen. Voor de binnenkant vertrokken ze echter uit het lege baksteenvolume, waarin een houtskelet werd geplaatst. En het resultaat is best indrukwekkend te noemen!

Drie zones: van sociaal en open naar privé

In het dak werden een aantal Velux-ramen symmetrisch verwerkt. Op vlak van indeling werd vertrokken vanuit drie verschillende zones: een zeer open inkomgedeelte, een iets meer afgesloten leefruimte in het midden en de verschillende slaapkamers met de nodige privacy aan de achterzijde. Het inkomgedeelte werd gebouwd als vide tot in de nok en fungeert als ontvangstruimte, galerij en polyvalente ruimte (er wordt bv. yoga gegeven!). De openheid van de vide zorgt voor overvloedig natuurlijk licht en stimuleert het sociale aspect van deze ruimte.

De manier waarop deze polyvalente ruimte wordt afgescheiden van de meer private leefruimtes, is buitengewoon knap: een indrukwekkende glazen tussenwand steelt de show. En wat denken jullie van de stalen wenteltrap in de inkomhal, de ruime keuken met microbetonnen kookeiland en de knusse zithoek op de eerste verdieping?

Glazen wand zorgt voor transparantie

Op de benedenverdieping kan de tussenwand volledig worden geopend om een nog grotere open ruimte te creëren voor bijvoorbeeld workshops. Vanuit de zithoek op de eerste verdieping biedt de glazen wand dan weer een prachtig open zicht op de vide.

De vier slaapkamers? Die zitten verstopt achteraan en zie je natuurlijk niet vanuit de leefruimtes. Maar droom gerust even weg met deze laatste reeks foto’s. En als je toch wat meer wil zien: op naar Brugge! 😉

Auteur: PJG

Foto’s: Stijn Bollaert
B&B: b.room

Share.