8 dingen die je nooit poetst terwijl iedereen het merkt

Share.

Toegegeven: schoonmaken is niet meteen ons favoriete klusje. Toch moet het gebeuren, want niemand komt graag thuis in een stoffig, vuil huis. Om over bezoekers nog maar te zwijgen. Neem je poetsbeurt daarom toch maar serieus, en vergeet ook de plekjes niet die we allemaal weleens over het hoofd durven te zien. Met deze checklist bij de hand, wordt je huis kraaknet!  

1. Armaturen en lampenkappen

Hoe groot is de kans dat je wanneer je naar boven kijkt, een stofdraad aan de lamp ziet hangen? Vrij groot, toch? Ga regelmatig met een vederborstel en een vochtige doek langs alle lampen en vermijd dat je gasten de hele avond afkeurend naar het plafond staren.

2. De televisie

De televisie en stof, we hebben nog nooit een relatie gezien die hechter was. Maar een keer per week met een doek over de televisie gaan, doet nog steeds wonderen. Nog een kleine tip: ga ook ineens langs je computerscherm en printer, want ook daar hoopt stof zich graag op.

3. De buitenkant van het toilet

We gaan er natuurlijk van uit dat je je toilet af en toe poetst, maar denk je daarbij ook aan de buitenkant? Die kan nochtans best vuil zijn. Denk aan stof, of nog erger, gele strepen van een niet nader genoemde huisgenoot die soms weleens verkeerd durft te mikken. Een keer per week je hele toilet – en dus ook de buitenkant, de spoelknop en de wastafel – een grondige schoonmaakbeurt geven, kan zeker geen kwaad.

4. Gordijnen

Je ziet het niet meteen, maar je gordijnen zijn de grootste stofvangers in je hele huis. Hen schoonmaken, kan even duren, maar toch geef je je gordijnen best op regelmatige basis een opknapbeurt. Bekijk eerst grondig het etiket en was je gordijnen daarna met de hand of in de wasmachine. Of nog gemakkelijker: breng ze naar een professionele stomerij. Je longen zullen je dankbaar zijn.

5. Open kasten

Een open kast heeft heel wat voordelen: je kunt er heel wat spullen in kwijt én je geeft de ruimte een persoonlijke touch. Maar wat je er ook inzet, het trekt ongetwijfeld behoorlijk wat stof aan. Wacht daarom niet tot je spullen onherkenbaar zijn geworden door de grijze laag die erover ligt, maar maak er een gewoonte van om tijdens je wekelijkse poetsronde ook je stofdoek eens over alle boeken, porseleinen beeldjes, kaders en andere snuisterijen in de kast te laten gaan.

6. Deurklinken en handvatten

De handvatten van je keukenlades of de deurklink van het toilet? Je raakt ze elke dag aan. Maar je handen zijn niet altijd even proper. Gevolg? Je deurklinken en handvaten worden een feestje voor bacteriën. De oplossing is simpel: loop er een keer per week langs met een vochtige doek.

7. Ramen en spiegels

Of het nu komt omdat we er geen zin in hebben, of omdat we er gewoon doorheen kijken: ramen en spiegels worden vaak overgeslagen bij het poetsen. En toch zijn ook daar vaak vlekken op te vinden. Vingerafdrukken en tandpastaresten? Je gasten zien ze waarschijnlijk wel. Schoonmaken is de boodschap: neem emmer en spons, aftrekker en zeemvel en poets je ramen en spiegels alsof je leven ervan afhangt.

8. De vensterbank

Over ramen gesproken: telkens wanneer je de kamer wilt verluchten, zet je ze wagenwijd open. Maar het zorgt er wel voor dat ook je vensterbanken vol stof, vuil, regen en insecten komen te liggen. Regelmatig de vensterbanken schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe. 

💡 Nog een kleine tip!

Laat een buitenstaander je woning inspecteren. Zo weet je zeker dat je echt o-ve-ral gepoetst hebt en kan je met een gerust hart je bezoek ontvangen.

Auteur: SDC

Share.