Hoeveel betaal je voor een vastgoedmakelaar?

Share.

Zou jij een makelaar inschakelen voor de verkoop of verhuur van je woning? Alles netjes voor je geregeld, je geen zorgen hoeven te maken. Natuurlijk wil je waar voor je geld. Wat kan een vastgoedmakelaar precies voor jou doen en hoeveel betaal je? Wij vroegen het aan 2 topdames uit de immowereld: Wendy van Verdegem Vastgoed en Sophie van Immo Beguin.

Wat doet een vastgoedmakelaar?

Of je nu wilt verkopen of verhuren een vastgoedmakelaar kan je heel wat leuke en minder leuke taken uit handen nemen. Daar zeggen we niet nee tegen!

Bij de verkoop van je woning: 

  • schatten hoeveel je woning waard is,
  • reclame maken met professionele foto’s en een aanlokkelijke omschrijving,
  • bezichtigingen organiseren en de vragen van kandidaat-kopers beantwoorden,
  • helpen onderhandelen over de prijs,
  • je administratief ontzorgen door een verkoopdossier op te maken met o.a. de verplichte attesten (EPC, bodemattest, …), een onderhandse verkoopovereenkomst opstellen, …

Bij de verhuur van je woning: 

  • potentiële huurders zoeken en rondleiden
  • kandidaten screenen
  • je heel wat administratie besparen: de plaatsbeschrijving opmaken, je helpen bij de huurovereenkomst, overnamedocumenten, …

Waarom kiezen voor een makelaar?

Kort gezegd, het is gemakkelijk! Ontbreekt je de tijd of zin, dan is het handig om te kunnen rekenen op een professional. Sophie en Wendy bevestigen, “Als vastgoedmakelaar kan je de klant ontlasten en de koper begeleiden.” Een makelaar kent de wetgeving en de markt op z’n duimpje. Hij/zij beschikt over een groot netwerk en mogelijkheden om jouw woning te promoten. Breekt het zweet je al uit bij de gedachte om te moeten onderhandelen over de prijs? Geen probleem, je makelaar doet het voor je.

Hoeveel moet je betalen?

Aan de diensten van vastgoedmakelaars hangt geen vast prijskaartje. Ze mogen hun tarieven zelf bepalen. Bij een verkoop betaal je tussen gemiddeld tussen de 2% à 6% van de verkoopprijs, meestal is dat +/- 3%. Bij verhuur wordt dat bedrag berekend op een aantal maanden huur. Het is dus perfect mogelijk dat 2 makelaars een andere prijs hebben. Benieuwd welk percentage een vastgoedkantoor aanrekent? Gewoon even vragen of een blik werpen op de etalage. Makelaars moeten immers verplicht hun tarieven op een zichtbare plaats tonen.

Waarop moet je letten?

Voor Wendy heeft een goede makelaar 3 eigenschappen: integer, transparant en een goede portie doorzettingsvermogen. “Belangrijk is na te gaan of een makelaar erkend is (een BIV-nummer heeft)”, vertelt ze. “Check of het contract een duidelijke omschrijving geeft van de dienstverlening, het ereloon, de duur van het contract en wat te doen bij opzegging.” Sophie gaf ons nog deze toptip: een goede samenwerking is gebaseerd op vertrouwen. Ga af op je buikgevoel. Zit dat goed? Dan heb je je match gevonden en komt die verkoop/verhuur zeker in de pocket!

Wil je eerst een overzicht krijgen van welke makelaars jou het beste kunnen helpen? Met behulp van enkele vragen vind je dé makelaar die bij je past. Jij beslist zelf met wie je contact opneemt!

Met dank aan Sophie van Immo Beguin en Wendy van Verdegem Vastgoed

Bron: Radio, BIV

Share.