Wanneer moet je verplicht in je gekochte woning wonen?

Share.

De woning van je dromen vinden en kopen, dat klinkt alvast fantastisch! Door verbouwingswerken of onverwachte omstandigheden kan je misschien niet meteen je intrek nemen. Is er een datum waartegen je verplicht in je nieuwe huis of appartement moet wonen?

Binnen de 3 jaar

Als je een woning koopt, betaal je naast het aankoopbedrag ook registratierechten. Dat is kort gezegd een belasting die de overheid int voor de registratie van de koopakte. Vanaf 1 januari 2022 zakken die registratierechten van 6% naar 3% voor de enige eigen gezinswoning. Da’s de moeite! Om dat percentage te krijgen, moet je aan een aantal  voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je binnen de 3 jaar na het verlijden van de notariële akte in de woning verblijft. Je moet daarvoor ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente op het adres van je huis of appartement.

Binnen de 6 jaar

Ga je je aangekochte woning ingrijpend renoveren om ze energiezuinig te maken? Of ben je van plan ze te slopen en herop te bouwen? Dan kan je genieten van registratierechten van slechts 1% op je enige eigen woning indien de akte werd verleden vanaf 1 januari 2022. Mooi! Je bent mogelijk wel een tijdje onder de pannen met de bouwwerken. Drie jaar kan dan een beetje krap worden. Daarom wordt de deadline om van je stekje je nieuwe hoofdverblijfplaats te maken, verschoven naar zes jaar. Wil je weten of jouw werken in aanmerking komen voor dit verlaagde tarief? Zo gecheckt, bij je architect!

Wat als je er toch niet tijdig woont?

Drie maanden voor de deadline controleert de belastingdienst of je effectief gedomicilieerd bent op het adres van je nieuwe gezinswoning. Is dat niet zo, zal ze je hier vriendelijk aan herinneren. Als de deadline verstreken is en je nog steeds niet in je nieuwe thuis woont, zal je extra (belastingen) moeten betalen. Een gewaarschuwd man/vrouw/x is er 2 waard!

Wat als je nog een andere woning of bouwgrond bezit?

Je hebt al een huis of bouwgrond en dan valt opeens die droomwoning in je schoot. Lap, plots zit je niet meer met één eigen woning maar twee. Verkoop je je oude woning of bouwgrond binnen de 2 jaar, kom je toch nog in aanmerking voor de verlaagde tarieven. Snel verkopen die handel!

KP
Bronnen: Vlaanderen.be, Axa

Share.