Heropname van een krediet: voor- en nadelen

Share.

Is je zolder al jaren onafgewerkt? Zeurt je partner over een dressing? Of wil je een huis kopen waar je de komende 10 jaren nog veel in moet verbouwen? Wat het ook is, soms heb je extra geld nodig. Hoe doe je dat terwijl je je woonkrediet aan het afbetalen bent? Niet mogelijk? Toch wel!

Hoe doe je dat?

Heb jij een woning aangekocht en hiervoor een hypotheek afgesloten? Dan betaal je maandelijks je lening (kapitaal + rente) af. Doe je dat al een tijdje, dan heb je intussen een aardig sommetje terugbetaalt! Wist je dat je een deel van dat afbetaalde bedrag terug kan lenen bij je bank? Dat heet een wederopname van je woonkrediet.

Waarvoor mag je een wederopname gebruiken?

Om een Porsche in je garage te zetten, helaas niet. Wel om je huis te verbouwen, renoveren of uit te breiden (wat dacht je van een veranda). Maar je kan er ook een stuk grond of een andere woning mee kopen, een buitenverblijf bijvoorbeeld. Niet slecht!

Wat zijn de voordelen?

  • Voor de wederopname van je woonlening moet je niet naar de notaris. Je hoeft dus geen extra notariskosten of hypotheekkosten te betalen. Dat scheelt heel wat geld!
  • Daarnaast leen je aan het huidige tarief. Het is perfect mogelijk dat je niet dezelfde rentevoet zal hebben als die van je oorspronkelijke hypotheek. Is er momenteel een lage rentevoet, dan heb je geluk en betaal je minder interesten! Omgekeerd geldt ook: is die nu hoger dan die van je lopende hypothecaire lening, dan kan je helaas niet genieten van je oorspronkelijke rentevoet.
  • En nog een interessante: je kan mogelijk langer lenen dan je woonlening. De inschrijving van een hypotheek (de akte) is altijd voor 30 jaar of je nu een woonlening afsluit voor 10, 20 of een ander aantal jaren. Ben je bijvoorbeeld destijds een hypothecair krediet aangegaan voor 25 jaar en zit je nu in jaar 20? Dan kan je perfect nog 10 jaar lenen zodat je netjes binnen de 30 jaar eindigt.

Wat zijn de nadelen?

  • Je mag enkel het stukje afgelost kapitaal opnieuw opnemen. De intresten die je al betaalde op je hypotheek, tellen niet mee. Wil je meer lenen, dan moet je alsnog een nieuwe lening afsluiten. En betaal je mogelijk toch kosten.
  • Klein detail, je betaalt geen notariskosten, maar wel dossierkosten aan je bank. Die kunnen oplopen tot +/- 500 euro. Even rekening mee houden, dus.

Wat betekent dit voor de woonbonus?

Geniet jij momenteel nog van de woonbonus? Dan verandert er alvast niets voor het resterende deel van je lopende woonlening. Oef! Maar wat met het bedrag dat je opnieuw opneemt? Dateert die nieuwe lening van na 31/12/2019, dan komt dat stuk helaas niet in aanmerking voor de woonbonus.

Hoe vaak kan je een krediet heropnemen?

Je bank zal elke aanvraag beschouwen als een nieuwe, aparte kredietaanvraag. Jullie zullen samen moeten bekijken wat mogelijk is en wat de voorwaarden voor de wederopname zijn (bijvoorbeeld duurtijd, een bijkomende schuldsaldoverzekering, …).

Nog tips?

  • Wil je een lenen om je woning te renoveren? Dan is het niet slecht om na te gaan of je meer voordeel hebt bij een wederopname of bij een renovatielening. Voor die laatste betaal je immers geen dossierkosten aan je bank.
  • Check je inkomen. Is een bijkomende lening haalbaar voor je?

Bron: KBC, Argenta, Immokrediet

Share.