Sterk staaltje duurzaamheid: groendak zorgt voor de ultieme isolatie

Share.

Een klein straatje, een zacht glooiend perceel met een klein bosje achteraan en hoge bomen op de achtergrond… Soms is een omgeving zo pittoresk, dat je er wel moét bouwen in perfecte harmonie met de natuur. En dat is exact wat Open Architectes samen met het bouwkoppel realiseerde in dit rustige Waals-Brabantse dorpje.

Carte blanche voor de architect

Na enkele jaren in de drukte van Brussel te zonen, was het jonge koppel op zoek naar meer rust en natuur. Dat was dan ook hun enige wens als bouwkoppel: maximaal profiteren van het uitzicht op de tuin en het achterliggend bos. Voor de rest kregen Open Architectes en de landschapsarchitect Vincent Gillier carte blanche om een droomwoning te ontwerpen.

En een droomwoning, dat is het. Het huis is vrij compact en ligt op een smal perceel. Maar de ruimtes zijn zo ingericht dat je in bijna elke ruimte permanent in contact bent met de tuin. Enkel het kantoor en de logeerkamer liggen aan de straatkant vooraan.

In de woonkamer met open keuken en zeer hoog plafond geniet het jonge koppel echter ten volle van hun tuin. Je ziet meteen waarom: het raam achteraan loopt volledig van onder naar boven. Maar zie je ook wat er zich boven de keuken afspeelt?

Optimale isolatie

Absoluut: een zwevende slaapkamer! Door de slaapkamer in een glazen doos op de mezzanine te plaatsen, wordt het bouwkoppel ook elke ochtend wakker met zicht op het groen en de hemelse ochtendzon. Een heerlijk staaltje compact bouwen, waarbij de slaapkamer door het hoogteverschil amper opvalt als je beneden staat.

Of het met al dat glas in deze woning niet zeer warm wordt in de zomer? Valt wel mee. Isolatie is het sleutelwoord: er werd overal driedubbele beglazing gebruikt en het overhangend dak achteraan zorgt samen met de hoge bomen voor voldoende schaduw.

De woning werd opgetrokken in een isolerende houtstructuur met cellulose en houtvezelpanelen. Ook de gevelbekleding van warmtebehandeld sparrenhout aan de zijkant en vezelcementplaten aan de voorgevel, zorgen voor een optimale isolatie.

De vele voordelen van een groendak

Al is de échte finishing touch toch eerder het groendak dat een groot gedeelte van de woning bekleedt. Dit ziet er niet alleen prachtig uit op de luchtfoto’s, maar heeft ook tal van duurzame voordelen.

Het is de ultieme thermische isolatie (temperatuurschommelingen worden tot 40% verminderd!) én geluidsisolatie. Dankzij de 12 cm aarde die op deze woning ligt, verminderen de temperatuurschommelingen met bijna 40% en het omgevingsgeluid met maar liefst 40 dB. Dankzij de dauwvorming wordt stof uit de woning getrokken, en het regenwater wordt biologisch gefilterd en gezuiverd.

Het resultaat? Een woning die thermisch zo efficiënt is dat ze niet alleen aangenaam aanvoelt in de zomer, maar ook geen verwarmingssysteem nodig heeft in de winter. En als het buiten echt té koud wordt, heeft dit jonge koppel nog steeds de pelletkachel om wat gezellige warmte in de woning te creëren.

Zouden jullie hier ook zo graag wonen als wij? Of zijn jullie al een groendak aan het bestellen? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG

Foto’s: Utku Pekli

Share.