Leven als god in Frankrijk? In Vlaanderen kan het ook!

Share.

In je zoektocht naar een nieuwe woning of bouwgrond, zijn het vaak de details die de vonk doen overslaan. Een prachtige treurwilg, een uitgestrekte natuurlijke omgeving en een oud vakantiehuis op het hoogste punt van het dorp: meer had dit bouwkoppel niet nodig om meteen verliefd te worden. En terecht!

Het oud vakantiehuis uit 1904 werd omgetoverd tot een charmante Ninoofse eco-woning door Objekt Architecten. Om het authentieke streekkarakter van de gevel te bewaren, werd die bewust zoveel mogelijk bewaard. De achterbouw werd wel volledig vervangen: in de plaats kwam een nieuw volume dat perfect in het oorspronkelijke metselwerk van de gevel past, met zwarte aluminium tegels op zowel de gevel als het dak.

Het resultaat is een heel ruim aanvoelende woning van 160 m2. Inclusief vier slaapkamers, een open woonkeuken en zelfs een atelier voor de man des huizes, professioneel keramist Ginger Ceramics.

Het zijn echter vooral de gigantische raampartijen die ons doen blijven kijken naar deze woonst. Ze geven uit op het prachtige omringende groen (makkelijk als je op het hoogste punt van het dorp woont!) en de bewust natuurlijk gehouden tuin.

Hoe bewust die keuzes waren, zie je onder meer in de parkeerplaatsen die afgewerkt zijn met een grindgazon. De treden naar de voordeur en het atelier lijken wel te zweven over de voortuin, waar bloemen en bijen vrij spel krijgen. Intussen werd er ook een heus fruitpluklabyrint ontworpen en een buitenbad aangelegd, al blijft de grote treurwilg natuurlijk dé eyecatcher van de tuin.

Moest je het nog niet doorhebben: hier leeft een gezin in harmonie met de natuur. Het ecologische aspect was dan ook bij de materiaalkeuze essentieel. Zo werden er hennepkalk en cellulosevlokken gebruikt als isolatiemateriaal in de muren en het dak. De bakstenen binnenmuren liggen waar mogelijk bloot, en blenden zo perfect met de houten vloeren en ramen tot een warm en gezond interieur.

Nog niet duurzaam genoeg? Dan doen het driedubbelglas, ventilatiesysteem type D en de warmtepomp met boorgatwarmtewisselaar wel de rest. Want bij een eco-tuin met een uitzicht als in de Provence, hoort ook een eco-woning met maximaal klimaatrendement!

Auteur: PJG

Foto’s: Bert Vereecke

Share.