Hou onkruid onder controle: 5 tips

Share.

Hoe komt het eigenlijk dat onkruid keer op keer terugkeert? Wel, meestal zijn het inheemse planten die perfect aan de omstandigheden van onze streek zijn aangepast. En ze overleven snel omdat ze zich heel goed kunnen voortplanten. Die spelbedervers wil je zo goed mogelijk bestrijden. Gelukkig zijn daar heel wat manieren voor.

1. Wieden

Dit is de meest voor de hand liggende vorm van onkruidbestrijding. Én een efficiënte. De boodschap is: snel in het voorjaar beginnen. Enkel zo krijg je het onkruid onder controle. Maar ook in het najaar -vlak voor de periode waar je niet al te vaak meer in je tuin zal (of kan) zitten- nog even je tuin spic en span maken, is geen slecht idee. Zo geniet je er tijdens de strenge wintermaanden ook nog eventjes van.

TIP: Het is trouwens beter om onkruid te wieden wanneer het net heeft geregend. Zo kan je eenvoudiger de wortel meetrekken.

2. Schoffelen

Door te schoffelen, beschadig je het onkruid en belemmer je de groei ervan. Dit werkt niet bij hardnekkig onkruid: de wortel blijft in stand en kweekt snel een nieuwe plant. Schoffel niet op een te natte ondergrond. Onkruid dat dan blijft liggen, maakt snel weer nieuwe wortels.

3. Bodembedekkers

Door een dikke laag te leggen van bijvoorbeeld organisch materiaal, verhinder je de groei van onkruid. Het onkruid kan wel kiemen, want ze hebben nog toegang tot water. Toch kunnen ze hun groei niet doorzetten, omdat ze geen zonlicht krijgen.

4. Chemische middelen

Wanneer je geen zin hebt in uren werk, kan je herbiciden gebruiken. Let er wel op dat ze de planten waarvan je houdt niet doden. En kijk goed na of de middelen die je gebruikt ecologisch zijn. Herbiciden worden onderverdeeld in vier categorieën:

  • Contactherbiciden: die doden alle delen van een plant waarmee ze in contact komen. Die gebruik je best op plaatsen waar er weinig gevaar is om andere planten te doden. Let op: deze middelen doden de wortels niet, dus zijn ze niet werkzaam tegen hardnekkig onkruid.
  • Systemische herbiciden: die dringen via de plant tot in de wortels en vernietigen de volledige plant.
  • Bodemherbiciden: die worden door de wortels van de planten opgenomen en verspreid in de plant, die dan afsterft.
  • Selectieve herbiciden: die worden vaak gebruikt in gazons, want die hebben geen werking op grassen.

5. Extra tips

  • Graaf alleen wanneer het echt nodig is. Elk stukje bodem bevat onkruidzaden die wachten om uit te komen. Door het graven, geef je hen die ruimte.
  • Gebruik een worteldoek om het onkruid preventief tegen te houden.
  • Gooi het onkruid in je compostvat, en laat het zeker niet liggen.
  • Even geen tijd om onkruid te wieden? Knip dan snel de toppen af. Zo kunnen ze hun zaden niet verspreiden.
  • Plaats je planten dicht bij elkaar. Zo krijgt het onkruid geen kans.

 

Share.