Zo woont een vastgoedstyliste

Share.

De komende maanden kloppen we regelmatig aan bij mensen met een specifiek beroep, met de vraag ons te tonen hoe hun woning eruitziet. Eerste in het rijtje: vastgoedstyliste Manou Rottiers, die ons onlangs nog vertelde over de meerwaarde van vastgoedstyling bij de verkoop van je woning.

‘Mijn woning tonen? Dat is eigenlijk slechte reclame’, lacht Manou. ‘Als vastgoedstylist is het onze taak om een woning zo in te richten dat de verkoop een stuk meer opbrengt. De eerste taak is vaak om de helft van de inboedel en zeker al je persoonlijke items al te verwijderen, en dat zou bij mijn woning niet anders zijn’.

Investeren voor een betere verkoop

Manou woont intussen zo’n 12 jaar met haar gezin in deze woning in landelijke stijl: ‘Wij zien een woning nooit als definitief, en beschouwen het eerder als investering. Toen we onze vorige woning verkochten aan een koppel hartspecialisten, merkten ze op dat er geen aparte inkom was voor een eventuele bureau en praktijkruimte. Die opmerking namen we mee, dus hebben we nu ook een tweede voordeur aan de zijkant met aparte inkomhal. Louter met het oog op een betere verkoop later, want nu ligt er enkel mijn berging.’

In de woonkamer vallen de iconische Eames Lounge Chair, de Phantom S Chairs rond de eettafel en de vleugelpiano op. ‘Het is een redelijk oud model, maar mijn dochter speelt piano en het is natuurlijk een eyecatcher in de woonkamer. Veel meer dan een tv, die bij ons bewust verstopt staat in een kast’, aldus Manou.

Al zit het gezin ook graag op het overdekt terras: ‘Zeker tijdens covid bleek pas echt wat voor meerwaarde dat was. Hier steelt onze Serax-tuinset de show. Ik druk dat mijn klanten altijd op het hart: als het kan, wees dan chauvinistisch en kies voor een Belgische leverancier. We hebben hier echt kwaliteitsdesigners en -producenten, je steunt de lokale economie en je meubilair moet minder ver getransporteerd worden.’

Ruime keuken en thuiskantoor

Wat Manou zou veranderen aan haar woning? ‘Veel. We bouwden vlak voor ik begon met vastgoedstyling. Door die job werd ik veel meer fan van de strakkere moderne stijl. Ik zou nu bijvoorbeeld altijd kiezen voor een minimalistische open haard, in plaats van de open kasteelhaard die we nu hebben.

De keuken zou ik ook vergroten. We kozen toen al voor een open keuken, maar samen koken en tafelen met de kinderen is nog belangrijker geworden. Qua styling zou ik bij de verkoop trouwens nog investeren in een nieuw keukenblad, dat brengt steeds een aanzienlijke meerwaarde op’, aldus Manou.

 

Hetzelfde geldt sinds Covid trouwens ook voor een thuiskantoor: ‘In onze woning zou ik die zeker vergroten, en op de tuin oriënteren in plaats van op straat. Ook bij klanten doe ik dit nu al: bij appartementen met drie slaapkamers, richt ik de derde slaapkamer steeds in als kantoor.’

Alles begint bij opgeruimde kasten

Maar het ultieme verbeterpunt wanneer een vastgoedstyliste haar woning te koop zet? ‘Mijn kasten en alle oppervlaktes eens grondig leegmaken, natuurlijk. Mensen kopen vooral ruimte en opbergruimte, dus dat moet je tonen. Wanneer je kasten zorgzaam opgeruimd zijn, geeft dat bovendien een positief, verzorgd beeld van jou als verkoper. Kopers trekken dat door naar de rest van de woning, die dan ook wel grondig onderhouden zal zijn. Begin dus gerust al je verhuisdozen te vullen alvorens je je woning te koop zet’, besluit Manou.

Durf jij ons een foto van de inhoud van jouw kasten te tonen? En welke tips van Manou neem jij mee? Laat het ons weten in de comments!

Auteur: PJG

Foto’s: Manou Rottiers

Share.