8 dingen waar interieurarchitecten zich aan ergeren (en je dus best niet doet)

Share.

Een interieur zegt veel over je manier van wonen. Een eerste indruk maken wanneer mensen over de vloer komen doe je meestal met datgene dat in je woning staat. En mochten interieurarchitecten over de vloer komen, zijn er een paar dingen waar zij zich aan kunnen ergeren. Met deze 8 gratis tips zijn zelfs de professionals fan van je interieur!

1. Alles staat in de weg

“Het belangrijkste voor mij is de openheid van een woning”, steekt interieurarchitecte Lorelie Brown van wal bij Realtor. “Als ik ergens binnenwandel en ik merk dat je ongemakkelijk van ruimte naar ruimte of zelfs in één ruimte kan rondlopen, dan haak ik al heel snel af.”

De meeste woonkamers hebben één muur waar op gefocust wordt, met onder andere een televisie of een open haard. Daarrond worden dan alle meubels vaak zomaar geplaatst, zodat iedereen gezellig samen kan zitten. Eén grote op dat vlak? Less is more. Bekijk even de ruimte die je hebt in je woonkamer. Is zo’n tweede zetel wel nodig? Kijk dus waar je ruimte kan besparen en de hele woonkamer een open ruimte lijkt.

2. Slechte verlichting

“Wanneer ik een woning binnenwandel, is het er vaak donker en muf”, klinkt het bij Anna Shiwlal, een interieurdesigner Los Angeles. “Er is altijd sprake van onvoldoende licht en zelfs een gebrek aan natuurlijk daglicht.” Wie van dat laatste niet voldoende gebruik kan maken kan met voldoende lampen in huis de juiste sfeer creëren. Van een tafellamp tot spotjes, tot staanlampen en hanglampen. Alles kan, zolang je maar iets kiest wat je ook zelf mooi vindt.

3. De grote hoeveelheid rommel

Interieurdesigners hebben arendsogen en een erg gevoelige radar voor rommelige kamers. Zelfs een scheve boekentoren in je kast springt in het oog. Daarnaast willen heel wat mensen net iets te veel dingen in de kijker zetten. Van een topcollectie vaan films of boeken, tot souvenirs van vakantie en de beste prijzen. Dé tip van architecten? Kies enkele toppers uit je interieur uit en belicht deze. De rest tover je best weg (of bewaar je in een gesloten kast).

4. Een gebrek aan eenheid

Stijl is een belangrijke parameter voor ontwerpprofessionals. En uiteraard zijn bepaalde beslissingen in je interieur erg persoonlijk. “Maar als bepaalde dingen in je interieur echt niet passen, of je kiest voor kleuren die echt niet bij elkaar passen, dan durft ons interieurhart weleens bloeden”, getuigt Mark Sidell aan Realtor. “Kies daarom voor neutrale – of pastelkleuren die je eventueel kan combineren met een iets donkere, uitgesproken kleur voor een betere harmonie.”

5. Onaangename geurtjes

Het is een feit dat interieurarchitecten naast een zichtbare eerste indruk ook meteen de sfeer opsnuiven, letterlijk! Zo zijn er heel wat geurtjes waar je als eigenaar gewend aan raakt, maar een buitenstaanders eerste geurindruk kan volledig de mist ingaan als je bijvoorbeeld binnen rookt, of met huisdieren zit. Het is daarom belangrijk om voldoende de woning te verluchten of te ventileren, maar ook een leuk geurtje in huis hebben doet wonderen.

6. De staat van je toilet

Laten we hier meteen duidelijk in wezen: je badkamer moet onberispelijk zijn. Zowel interieurarchitecten als mogelijke nieuwe eigenaars knappen ontzettend hard af als je badkamer een zootje is. Dat kan gaan van een onfris toilet, als onhygiënische kranen of schimmels door vochtproblemen. Het nodige onderhoud is dus aangeraden.

Nog hacks nodig voor je toilet? Die lees je hier!

7. Vreemde verhouding

Waar heel wat mensen lak aan hebben is de nodige verhoudingen in hun woning. Gigantische lampen boven een kleine tafel of omgekeerd, de lay-out van een kamer die nogal vreemd oogt of te grote meubels die per se in een te kleine kamer worden gepropt? Interieurarchitecten krijgen er haast de kriebels van. Zorg dus voor een zetel of bed die echt past in woon- of slaapkamer. Stijl maakt op zich niet uit, maar net zoals “don’t oversell it”, hebben we hier “don’t oversize it”.

8. Een gebrek aan persoonlijke stijl

Ondanks dat er heel wat richtlijnen zijn voor het zogezegd perfecte interieur, zijn alle interieurarchitecten het er over eens: “ga voor een persoonlijke stijl.” Heel wat mensen halen hun interieur meestal uit de boekjes en kopiëren alles schaamteloos zodat hun woonkamer nog enkele tientallen keren elders voorkomt. Steek dus voldoende persoonlijke toetsen en interesses in je interieur en maak van je huis echt je thuis.

Als een interieurarchitect nu aan je deur zou bellen… Hoe zou hij of zij je woning beoordelen? Laat het achter in de reacties hieronder!

Share.