Waarom deze tuinafsluitingen het populairst zijn

Share.

Wil je privacy creëren in je tuin? Dan moet je op zoek naar een tuinafsluiting. Tuinaannemers zetten de meest populaire materialen voor een omheining op een rij.

Past de afsluiting die je voor ogen hebt bij een moderne of klassieke woning, of moet ze volledige privacy bieden? Moet ze hoog of laag zijn? En mag ze onderhoud vergen of niet? Is er bij jouw in de buurt al een bepaalde afsluiting erg geliefd? Het zijn allemaal vragen die je kan stellen om tot de juiste materiaalkeuze te komen. Aan materialen is er geen gebrek. Een overzichtje:

1. De draad

Het eerste wat mogelijk opkomt als materiaalkeuze, is ongetwijfeld de draad. Gemakkelijk te integreren, licht van gewicht en relatief goedkoop. Meestal worden palen in beton in de grond geslagen en wordt de draad er strak rond aangespannen. Ook bestaan er draadpanelen met een eerder stevige constructie. Wil je het zicht naar de omgeving niet belemmeren, dan is een draadafsluiting een goede keuze. De draadafsluiting gesloten maken, kan ook. Het nadeel van privacy kan je omzeilen door er klimop te laten tegen groeien of kunstmatten te plaatsen.

Draadafsluiting is de enige die je gemakkelijk zelf kan plaatsen. Draadpanelen plaatsen laat je best aan een tuinaannemer over.

Kostprijs van een standaard draadafsluiting: tussen 30 à 45 euro per lopende meter (inclusief btw en plaatsing).

  • Vanaf 70 euro per lopende meter voor de draadpanelen (inclusief btw en plaatsing)

2. Houten tuinschermen

Een tuinscherm biedt een volledig gesloten zicht, ideaal dus om privacy te creëren. Ze zijn populair omwille van de warmte die ze uitstralen. Qua houtsoorten zijn hardhoutsoorten zoals iroko en padoek geliefd. Erg authentiek ogen de gevlochten schermen van de hazelaar of wilg. Het houten tuinscherm bestaat ook in een open versie zoals met de kastanjehouten afsluiting op rollen. Hetzelfde warmtegevoel geven ook de gevlochten tuinschermen.

Als alternatief op de houten tuinschermen zijn er de afsluitingen in kunststof of composiet – die de houtlook evenaart.

Kostprijs van schermen

  • Tussen 20 en 250 euro per houten paneel (met een standaardmaat van 180 x 180 cm), sterk afhankelijk van het materiaal (hardhout of geïmpregneerd hout)
  • Tussen de 70 en 130 euro (standaardmaat 180 x180 cm) voor een kunststof scherm
  • Tussen 120 en 400 euro voor een composiet scherm, sterk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal.

Gemiddeld 75 euro voor een gevlochten scherm (wilgen) met houten frame, 60 euro voor hetzelfde scherm in een metalen frame

3. De haag

Zie je graag zoveel mogelijk groen in jouw tuin, dan is een haag aanplanten de mooiste oplossing. Een haag gaat bijzonder lang mee, zelfs wel tot langer dan vijftig jaar. De populairste haag is de beukenhaag. Deze groeit snel en vraagt weinig onderhoud. Daarnaast worden ook de winterharde taxushaag en de laurierhaag vaak aangeplant. Hagen bezorgen je mogelijk twee nadelen: je moet wachten vooraleer de haag wat dikker staat om je privacy te gunnen. En je zal er ook wat meer onderhoud aan hebben dan bij een andere afsluiting.

Kostprijs: vanaf 10 euro, afhankelijk van de plantensoort.

4. Steenkorven

Wie zijn tuin een decoratieve toets wil geven, kan met steenkorven aan de slag. Die zijn intussen al even in opmars. Ze zijn dan ook tijdloos en toe te passen in landelijke en strakke tuinen. De kooien worden opgevuld met keien, graniet of lavasteen. Zo bepaal je zelf de uitstraling van de tuin. Met steenkorven is jouw privacy helemaal gegarandeerd.

Kostprijs van steenkorven: gemiddeld 150 euro per lopende meter (met een hoogte van 100 cm en breedte van 30 cm).
De kostprijs is variërend, afhankelijk van de lengte en hoogte. Een steenkorf van 1 meter lengte x 2 meter hoogte x 0.47 meter diepte kost gemiddeld 100 euro.
Ook de richtprijzen van de stenen variëren: van basalt breuksteen aan 10 eurocent/kg tot lavastenen aan gemiddeld 19 eurocent/kg.

Kijk samen met een tuinaannemer welke afsluiting in jouw tuin het mooist tot zijn recht komt en aan jouw wensen voldoet. De tuinaannemer is ook de beste persoon die goed en stabiel werk aflevert.

Auteur: KC
Met medewerking van Buldit

Share.