Hoe onderhoud je je tuin met minder water?

Share.

Wil je graag genieten van een gezonde en aantrekkelijke tuin zonder dat je in droge periodes veel water moeten bijgeven? Dan volgen hier enkele waterbesparende maatregelen.

Maai anders

We hebben het liefst van al een strak afgereden gazon, maar je gazon te vaak of te kort maaien kan het laten uitdrogen. Staat je gras wat hoger, dan zorgt dit ervoor dat de zon je gras niet gaat verschroeien. Zet je grasmaaier dus niet op de kortste stand en laat het strooisel liggen ter bescherming. Dat brengt ons meteen ook naar de volgende tip.

Mulch, mulch, mulch

Het aanbrengen van een laagje mulch op de bodem helpt om water vast te houden. Het houdt de hydratatie en koelere temperaturen in de grond vast, wat de plantenwortels ondersteunt. Als het vergaat, verrijkt het de bodem, waardoor er geen chemische mest meer nodig is. Bladafval achterlaten en je gazon mulchen is de perfect aanvulling om tot het beste resultaat te komen voor je tuin.

Mest minder

Wanneer je je gazon gaat overbemesten loop je het risico dat je extra moet bewateren. Kies dus bewust voor meststoffen die langzaam werken en let goed op de instructies op de verpakking. Een juist gebruik is van uiterst belang.

Meester in onderhoud

Hoe beter je je gazon onderhoudt, hoe minder water die van jou zal vragen. Heb je veel last van onkruid, zorg dan dat je deze regelmatig wiedt. Net zoals je gras, heeft onkruid water en voedingsstoffen nodig, die in dit geval nodig zijn voor je gras mooi te houden. Moet je je gras nog aanleggen? Verdiep je dan in de verschillende soorten, de ene kan namelijk beter tegen droogte, dan andere soorten.

Gooi het over een andere boeg

Niemand die je verplicht om een lang, uitgerekte gazon aan te leggen. Heb je een grote tuin, maar weinig tijd om voor een goed onderhoud te zorgen, ga voor een groter terras uit hout of tegels. Of kies voor bodembedekkers die niet veel van jou of van de natuur verwachten.

Vang water op

Een tuin vraagt nu en dan toch wat extra water, wil je dan niet de tuinslang aansluiten om in de wilde weg gazon en struiken te bewateren? Probeer dan tijdens dagdagelijkse taken water op te vangen. Spoel je groenten bijvoorbeeld? Vang het water op. Of durf zelfs een stapje verder te gaan: bij het douchen kan je eenvoudig een emmer bij je zetten, voor je het weet heb je extra water om te gebruiken in je tuin. Vergeet bovendien niet dat het doorgaans vaak regent in ons landje, probeer op die dagen regenwater op te vangen.

Bron: Bouw & Reno, Houzz

Share.