Stel, je woont al even in je huidige woning en je vindt het tijd voor iets anders. Voor je het op de markt zet, wil je weten wat een realistische, maar interessante prijs is. Je wilt immers waar voor je geld, maar je wilt ook niet te lang met je huis blijven zitten. Als je verkoopt via een makelaar, zal die je helpen met het bepalen van de juiste prijs voor je woning. Maar hoe doet ie dat? En met welke factoren moet je rekening houden? Ik stelde de vraag aan Vicky van Co-Immo (Tienen) en Sven van Vestio (Hasselt).
Kijk en vergelijk
De simpelste manier is om te spieken bij anderen. En waar kan je dat beter dan op Zimmo (hé, een beetje reclame kan nooit kwaad). Zoek in je regio naar vergelijkbare woningen te koop of maak er gebruik van het ZMV-bedrag.
Hoeveel vragen andere huizenverkopers voor hun huis of appartement? Vergelijk wel appels met appels. Die villa om de hoek lijkt misschien niet meteen op jouw rijtjeshuis.
Welke factoren spelen een rol?
- Perceeloppervlakte en bewoonbare oppervlakte: hoe groot is het grondstuk waarop je woning werd gebouwd en hoeveel bewoonbare ruimte krijgt de kandidaat-koper? Deze info is superbelangrijk om de waarde te bepalen. Opsnorren dus die handel!
- Ligging: ‘Location, location, location’ of hoe belangrijk de locatie van je woning is voor de prijs. Een populaire ligging, levert een hogere prijs op. Een drukke weg of industriegebied vlak naast je deur, zijn niet meteen een pluspunt. Een goede bereikbaarheid of veel faciliteiten in de buurt zijn dat weer wel.
- Type woning: wat voor woning wil je verkopen, een appartement, een huis, een villa, een kasteel?
- Type bebouwing: gaat het om een open, halfopen of gesloten bebouwing?
- Kadastraal Inkomen: (bedrag dat je netto zou krijgen om je huis 1 jaar te verhuren) waarom is dit van belang, hoor ik je zeggen, dit is toch gebaseerd op de huurprijs van de jaren stillekes (lees ‘75)? Daarom is het inderdaad vooral voor recente woningen een goede indicatie. Voor hen werd het bedrag immers recent berekend aan de hand van gelijkaardige woningen in de omgeving.
- Bouwjaar: heb je een recente woning of eerder eentje op leeftijd?
- Afwerking: hoe is je huis afgewerkt en wat is de kwaliteit van de gebruikte materialen? Ook ik maak me schuldig aan ontbrekende plinten, maar voor veel kandidaat-kopers kan een minder goede afwerking van het hele huis een echte afknapper zijn.
- Renovatiewerken: is je huis al op leeftijd en heb je al verbeteringswerken uitgevoerd, dan kan dat een plus zijn voor de prijs.
- Energiezuinigheid: een hele waardevolle en belangrijke factor in de laatste jaren: hoe energiezuinig is je woning, rekening houdend met de isolatiematerialen, EPC, …
Wat een ander bereid is te betalen
Hoeveel je uiteindelijk voor je woning krijgt, hangt af van wat kandidaat-kopers ervoor willen neertellen. Geef toe, er zijn grenzen aan de uitdrukking ‘er moet maar iemand zo gek zijn om dat bedrag voor mijn huis te betalen’. Met een te hoge prijs ga je geen kijklustigen lokken en met een te lage prijs ga je je misschien nog jarenlang voor het hoofd slaan met ‘had ik maar’. Het kan dus geen kwaad om je te informeren en jezelf voldoende tijd te geven om erover na te denken.
Met de hulp van een vastgoedmakelaar
Doet al deze info je zuchten? Maak je geen zorgen. Lokale vastgoedmakelaars kunnen je helpen om een realistische prijs te bepalen. Wat heeft hij/zij dat we zelf niet hebben? De ervaring van het verkopen van gelijkaardige woningen in de regio en een idee hebben van wat kandidaat-kopers bereid zijn te betalen.
De vastgoedmakelaar heeft daarnaast geen emotionele band met jouw woning, hij heeft er niet maanden in geklust, niet gespaard om verbouwingswerken uit te voeren, … Hij/zij wilt je woning wel verkopen aan een zo hoog mogelijke, realistische prijs. Een makelaar die zomaar een prijs uit z’n mouw schudt? Die kan het schudden, want voor zo’n groot bedrag willen we geen nattevingerwerk! Een goede makelaar kan je een schattingsverslag of gefundeerde waardebepaling voorleggen. Vraag hier dus gerust naar.
Geen idee met welke je makelaar je best in zee gaat? Met behulp van enkele vragen vindt Zimmo dé makelaar die bij je past. Jij beslist zelf met wie je contact opneemt!
Auteur: KP
Met dank aan Vicky Dewitte, zaakvoerder van Co Immo Tienen, en Sven Vanholst van Vestio.