Dit zijn de jaarlijkse kosten als je een eigen woning hebt

Share.

De aankoop van een huis is mogelijk de grootste investering van je leven. Naast het aankoopbedrag en de bijkomende notariskosten is de kous niet af. Je moet er ook nog in wonen. En dat kost geld. Je interieur opknappen en onderhouden, je pand verzekeren, herstellingen doorvoeren, … Een huis is nooit ‘af’. Gevolg? Veel al dan niet onverwachte kosten die snel kunnen oplopen en je best niet uit het oog verliest. Zo ben je voorbereid!  

Opfris- en herstelkosten

De kans bestaat dat je intrekt in een huis dat nog niet volledig je ding is. Of dat er nog heel wat herstellingen op je to-dolijstje staan. Van een likje verf in de woonkamer tot nieuwe dakpannen of de herstelling van het tuinhuis. Een huis waarin je leeft, verdient nu eenmaal af en toe een nieuw jasje.

Je dak laat je best na 25 tot 30 jaar vernieuwen, afhankelijk van hoe goed je het onderhoudt. Een nagelnieuw dak kost je al vlug € 20.000 en meer. De keuken in een fris wit jasje of je woonkamer in een hippe kleur steken? Dan geef je al snel € 35 tot € 60 per uur uit aan een vakman. Het budget dat je hiervoor vrijmaakt, hangt af van hoeveel je wil én kan spenderen. Je kant dit bijvoorbeeld ook zelf doen, al zal je altijd een budget moeten voorzien voor het materiaal. Alleen door zorg te dragen voor je woning, ga je verval tegen en behoud je de doorverkoopwaarde van je huis.

Wil je budgetproof aan de slag? Deze doe-het-zelf tips om je woning op te frissen, houden het goedkoop!

Vaste (of variabele) kosten

Naast onderhoud en geplande opfriswerken, komen er elke maand nog wat vaste kosten bij. Een overzicht:

  • Energiekosten (elektriciteit, water en verwarming): € 7.000 – € 12.000 per jaar. Verslik je niet in de prijs. De energiemarkt is vandaag stevig oververhit. Investeer je in duurzame alternatieven zoals zonnepanelen of een compactere woning? Dan verlaag je dat bedrag aanzienlijk per maand. De zonnepanelen moet je natuurlijk wel eerst nog aanschaffen. Reken hiervoor op € 4.000 tot € 7.000.
  • Internet, telefoon en televisie: € 50 – € 150. Afhankelijk van provider en nood, kan dit bedrag verschillen. De meeste aanbieders voorzien voordelige tarieven en combopakketten.

En dan zijn er nog de jaarlijks binnenvallende vensterenveloppes. Zoals die met het kadastraal inkomen. Een schatting? Gemiddeld zo’n € 700 tot € 1200 per jaar. Afhankelijk van de ligging, de oppervlakte en het type van de woning. Bij een rijhuis ligt de kost van het KI natuurlijk een stuk lager dan bij een grote villa. Dat geldt ook voor de verzekeringen. Voor een brandverzekering van een tweegevelwoning met dekking van een inboedel ter waarde van zo’n € 30.000 betaal je al snel € 300 tot € 500 per jaar. Afhankelijk van de regio, de waarde van de woning en de diverse onderdelen in het verzekeringscontract.

Onderhoudskosten

In de koudere maanden gaat de verwarming omhoog. Daarom is een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel, stookolietank of schouw een absolute must. Door ze proper te houden – en de ketel eventueel om de 15 tot 20 jaar te vernieuwen – verwarm je een stuk energiezuiniger. Een onderhoud van je gasketel kost je gemiddeld zo’n € 100 per jaar, een stookolieketel € 150, zonder verplaatsingsonkosten.

Ook de rest van je huis vraagt dagelijks om de nodige zorg. Van de was en de plas tot grotere onderhoudswerken. Een stevige € 150 per jaar gaat op aan gewone en specifieke poetsmaterialen zoals poetsdoeken en allesreinigers. Heb je houten ramen? Die behandel je best om de paar maanden met een speciale olie. Parket op de vloer? Mooi, maar ook best prijzig in onderhoud. Een huishoudhulp kan je heel wat uren poetswerk uit handen nemen. Met vier uur vegen en schrobben per week via dienstencheques klimt de teller al snel naar € 1.400 tot € 1.700 per jaar.

Al eens uit het raam gekeken? Tenzij je van wildgroei houdt, verdient je tuin ook van tijd tot tijd een fikse opknapbeurt. Heb je een grote tuin met veel snoeiwerk? Dan denk je misschien aan een tuinprofessional? Die heb je voor ongeveer € 35 tot € 50 per uur.

Conclusie: de eindafrekening van een eigen huis kan oplopen en verschilt van situatie tot situatie. Met bovenstaand overzicht kan je wel je eigen kosten in kaart proberen te brengen zonder iets over het hoofd te zien. Hou dus je uitgaven goed bij en calculeer voor je maandelijkse budget ook onverwachte uitgaven in. Een huis is én blijft een work in progress.

Bron: engie.be, vrt.be, renovatie-gids.be, belgium.be

Share.