Vermijd deze 7 fouten bij het ontwerpen van je huis!

Share.

Je eigen huis ontwerpen? Leuk he, de volledige controle hebben over hoe je huis er gaat uitzien. Of je wensenlijst nu pagina’s lang is of je het zeer minimalistisch houdt, de ontwerpfase heeft maar 1 doel: ervoor zorgen dat het eindresultaat er exact uit ziet zoals je voor ogen had.

Maar waarschijnlijk is het de eerste keer dat je een huis aan het ontwerpen bent. En met onervaren enthousiasme komen nogal eens foutjes. Aangezien je wellicht jaren gaat doorbrengen in je nieuwe woonst, kom je maar best voorbereid aan de aftrap. Let alleszins op de volgende zeven, veel voorkomende ontwerpfouten:

1. Opslagruimtes uit het oog verliezen

We begrijpen het. Je bent enthousiaster over het luxueuze bad dat je gaat plaatsen, dan over je kleerkast. Maar onderschat niet wat degelijk geplande opslagruimtes kunnen betekenen voor je woonst. Ze vergroten niet enkel de doorverkoopwaarde, maar houden de kamers ook ruimer en meer georganiseerd. Bekijk opslagruimte als een ondersteunende troef in je ontwerp, en je krijgt sowieso een beter beeld op waar je er plaats voor wil voorzien.

2. Het negeren van de overige slaapkamers

De master bedroom, de oase van rust waar je zelf al je nachten in zult doorbrengen, is natuurlijk het belangrijkste stukje in je ontwerp. Maar vergeet toch de overige slaapkamers best niet. Als ze te klein zijn, een rare lay-out hebben of ver van een badkamer gelegen zijn, kunnen ze een negatieve invloed hebben op het leven in je woning. Geef ze dus een beetje aandacht bij het ontwerpen, en je wordt gegarandeerd nog meer verliefd op je nieuwe stulpje!

3. Ontwerpen voor je grond koopt

Je moet natuurlijk al een beetje een beeld hebben over hoe je droomwoning eruitziet, maar het al volledig ontwerpen voor je grond koopt is geen goed idee. De grootte van het perceel en de panorama’s die het biedt, kunnen je planning nog danig in de war sturen. Bespaar jezelf dus de tijd, en wacht met het ontwerpen tot je in het bezit bent van je perceel en je weet hoe je moet positioneren, inschalen en plannen.

4. Noden en wensen vergeten te definiëren

Tenzij je een onbeperkt budget hebt, zal je wat compromissen moeten sluiten. Maak duidelijk het onderscheid tussen wat je echt nodig hebt en wat je er graag bij wenst. Zo vermijd je dat je bedolven wordt onder alle mogelijke ideeën, opties en afwerkingen. Waar je de lijn trekt? Probeer eens vijf zaken te noteren die je echt nodig hebt wanneer je een bestaand huis koopt. En schrijf dan eens vijf zaken neer die je leuk zou vinden om te hebben. Jezelf eraan herinneren dat het ok is om toegevingen te doen, wanneer het je de zaken oplevert die je echt wil, is de sleutel om je aan je budget te houden en het juiste ontwerp te creëren.

5. De doorstroom vergeten

Architecten noemen het “de flow”, of de doorstroom. Oftewel de gemakkelijkheid waarmee je je van kamer naar kamer beweegt. Dat mag misschien een detail lijken, maar dit heeft daadwerkelijk een invloed op hoe je in je woning leeft. Heeft het effect op de gezelligheid wanneer je gasten telkens trappen op of neer moeten gaan om naar het toilet te gaan? Slaap je minder goed wanneer je slaapkamer zo dicht bij de straat ligt dat je elk geluid hoort? Wij denken alvast van wel.

6. Ruimtes onbenut laten

Iedereen houdt van grote open ruimtes, toch? Ze zijn perfect voor entertainment en zijn de juiste mix tussen helder en casual. Maar wanneer je een open ruimte ontwerpt, probeer er dan toch een invulling aan te geven. Wanneer ruimtes ongedefinieerd of onbenut blijven, kan het eindresultaat er slordig uitzien. Hou het dus luchtig en casual door vloeren, meubilair en kasten te gebruiken die bijvoorbeeld de keuken, woonkamer en badkamer afzonderlijk aflijnen. Zo hou je de flow intact, en doe je elke ruimte schitteren.

7. Je ontwerper negeren

Exact weten wat je wil is niet altijd de beste optie. Je werkt samen met een ontwerper om het perfecte grondplan te bedenken, dus is het belangrijk om zijn of haar expertise ook daadwerkelijk te gebruiken. Als de ontwerper met bepaalde bedenkingen komt, neem dan de tijd om naar hem of haar te luisteren en een geïnformeerde beslissing te nemen. De jarenlange ervaring en het creatieve oog dienen om je plan nog beter te maken dan het al was.

Zo, met deze zeven tips kan je aan de slag, niet? Zelf al ooit ontwerpfoutjes gemaakt in je woonst? Laat het ons gerust weten in de comments!

Auteur: PJG
Bron: Freshome

Share.