Dit zijn de ideale kleuren(combinaties) voor de slaapkamer

Share.

Wil je een ander kleurtje in je slaapkamer? Houd er dan rekening mee dat zachte kleuren je nachtrust bevorderen. Liever geen kanariegeel of schreeuwerig groen, dus. In dit artikel geven we een waslijst handige tips mee zodat je de knoop een stuk eenvoudiger kunt doorhakken.

Alles start met een goede voorbereiding. Dat betekent dat je best op voorhand even nadenkt over de kleur of kleurencombinatie. Logisch, kleuren hebben nu eenmaal een effect op je gemoedstoestand. En dat is in de slaapkamer zeker belangrijk …

Topkleuren voor de slaapkamer

De slaapkamer is dé plek van het huis die rust zou moeten uitstralen. Je wilt immers snel in slaap vallen. De oplossing? Zachte, natuurlijke kleuren. In principe bevorderen alle kleurtinten die voorkomen in de natuur je rust: klei, terracotta, licht blauw of zandkleur, bijvoorbeeld.

Liever warmere kleuren? Die geven van nature een behaaglijk gevoel. Ga voor zachte roodtinten en combineer het bijvoorbeeld met marmerwit. Dat brengt rust én sfeer.

Voor een kleine slaapkamer kies je maar beter voor lichte kleuren. Die geven een ruimer gevoel. Spiegels vergroten een ruimte eveneens op een optische manier. Donkere kleuren doen een ruimte een stuk kleiner lijken.

Wil je één muur een contrastkleur geven? Kies dan de muur aan het hoofdeinde van je bed. Die felle kleur oogt mooi maar verstoort je rust niet als je zelf in bed ligt.

In de kinderkamer werk je ook maar beter met zachtere kleuren zoals taupe, pastel of natureltinten. Met kleurrijke accenten geef je de kamer een vrolijke toets.

Wat betekenen kleuren?

Zoals je wellicht wel weet, hebben kleuren een betekenis. De Britse hotelketen Travelodge voerde een onderzoek naar de meest populaire kleuren… en koppelde er nachtrust-scores aan die gasten aan de kamers geven. De top vijf ziet er zo uit:

  • Blauw is kalmerend en zorgt voor een rustig hartritme.
  • Geel zorgt voor een vrolijk gevoel en stimuleert het zenuwstelsel.
  • Groen is rustgevend. Ideaal in combinatie met echte planten.
  • Wie tuk is op luxe, gaat voor zilver.
  • En oranje zorgt voor stabiliteit. Het is een ideale kleur om je spieren te ontspannen.

Grijs, paars en bruin scoren volgens het onderzoek van de hotelketen minder goed.

Welke kleuren combineren?

Maar er zijn uiteraard kleurencombinaties die net iets beter werken dan anderen. Zo zijn flashy rood en fluogeel niet altijd voltreffers, maar onderstaande combinaties scoren sowieso!

1. Klassieke tinten met een felle kleur

Zwart, grijs en wit zijn basisschakels in een kleursysteem, en voor velen is dat ruim voldoenden. Anderen willen weleens spelen met kleur en daar leunen de klassieke tinten het best bij aan. Je kan dus kiezen voor een standaard witte slaapkamer en deze opsmukken met een felle kleur zoals hieronder. Daarbij is de keuze tussen het aanbrengen in het interieur of als contrastmuur nog open, maar scoren doet het zeker.

2. Twee neutrale kleuren

Of je kiest voor twee neutrale kleuren waar niet echt iets overheerst. Grijs met taupe, crème met houtskool of bruin met ivoor zijn allemaal rustgevende topcombinaties die eventueel kunnen doorbroken worden door een lichtblauwe bedsprei zoals op de onderstaande foto het geval is. Maar in dit geval is het de bedoeling om een oase aan rust te creëren.

3. Blauw met simpel wit

Ook dit is een klassieker die altijd scoort. Blauw en wit geeft je slaapkamer een eindeloos frisse look. In combinatie met houten kastjes of een bed is dit voor je interieur ook goud waard. Blauw scoort daarnaast ook met lichtgroene kleuren. Deze stralen namelijk beide ook rust en dat is net wat we zoeken in de slaapkamer.

4. Ga voor roze!

Toegegeven, je moet ervoor zijn én je hebt hier verschillende varianten in, maar roze in de slaapkamer is een absolute voltreffer. Je kan gaan voor lichtroze in vintagestijl gecombineerd met grijstinten of je gebruikt het in combinatie met felgroen of oranje voor een zomerse look in de slaapkamer, een heel jaar lang.

5. Op naar de natuur met bruin en groen

Niets straalt meer rust uit dan de natuur. En die kan je ook in je slaapkamer binnenhalen. Door gebruik te maken van bosgroene kleuren en deze te laten samensmelten met bruinige aardtinten, slaap je in no time als een roosje.

TIP. Geurloze verf: Niks zo vervelend als een verfgeurtje. Zeker als je moet slapen. Onze ultieme tip: gebruik geurloze verf. Die is watergedragen en droogt ontzettend snel. Ideaal voor in de babykamer maar ook fijn in je eigen slaapkamer. Vraag advies in de verfwinkel in jouw buurt.

Auteur: EM
Bron en foto’s: homedit.com

Share.