Je woning verkopen aan je kind(eren): zo doe je het goed

Share.

Wil je als ouder je huis verkopen, dan lijkt verkopen aan je kinderen vaak een goed plan: je bent er zeker van dat je huis in goede handen blijft, én je kan hen een financieel duwtje in de rug geven door het huis aan een aantrekkelijke, vaak lage prijs te verkopen en hen op die manier alvast een deel van hun erfenis geven.

Maar: kan dat zomaar? Moeten je kinderen hier belasting op betalen, en wat gebeurt er nadien met de rest van de erfenis? Doe het meteen goed en vermijd zo de addertjes onder het gras.

De ouders beslissen

Eerst en vooral: als de ouders nog in leven zijn, hebben zij het recht om met hun eigendom te doen wat ze willen. Ze mogen het verkopen aan wie ze willen, en ze mogen met de opbrengsten doen wat ze willen. Pas als de ouders komen te overlijden, hebben de kinderen inspraak in wat er met hun bezittingen gebeurt – maar niet eerder!

Een huis kopen als nieuwe ouders, waar moet je op letten?

Vermijd ingewikkelde constructies

Ouders die hun kinderen hoge erfeniskosten willen besparen, verkopen hen soms hun woning alvast terwijl ze er nog in blijven wonen. De naakte eigendom wordt op die manier overgedragen aan de kinderen, terwijl de ouders het vruchtgebruik blijven hebben. Soms betalen de ouders zelfs nog huur aan hun kinderen, zodat zij het pand kunnen aankopen ‘onder voorbehoud van huurrecht’, bewoond dus, wat hen de mogelijkheid geeft om aan een lagere verkoopprijs aan te kopen.

Soms verkopen ouders hun pand aan een erg lage prijs aan hun kind(eren), waarbij het ‘weggevallen’ stuk alvast een (verdoken) deel van de erfenis is.

Iedereen gelijk voor de wet

Verkoop je je huis aan één van je kinderen, aan een voordelige prijs? Dan kunnen de andere kinderen bij een overlijden de ‘korting’ die je gaf, als een stuk erfenis zien dat moet verrekend worden. Bij de verdeling van de erfenis krijgt hij/zij dus minder. Vermijd extra belastingen en moeilijkheden met de verdeling van een eventuele erfenis door het huis, net als bij een reguliere verkoop, zonder constructies te verkopen aan een realistische prijs.

Gouden tip: laat een officieel schattingsverslag opstellen zodat er nadien geen discussie mogelijk is bij een eventuele erfeniskwestie. Op die manier is iedereen gerust dat er achteraf geen problemen ontstaan.

Auteur: MP

Share.