Hoeveel kost een brandverzekering?

Share.

Een brandverzekering is niet altijd verplicht, maar wel een echte aanrader. In sommige gevallen wordt het bij het afsluiten van een hypothecaire lening zelfs geëist door de bank, of door de verhuurder wanneer je zijn eigendom wenst te huren. Hoeveel zo’n polis precies kost en welke parameters de prijs uiteindelijk bepalen, leggen we je haarfijn uit in dit artikel.

De term ‘brandverzekering’ dekt niet de volledige lading. De polis komt niet enkel tussen bij schade na een brand maar na ook storm- of waterschade. En de verzekering dekt ook schade na natuurrampen. Daar lees je alles over in dit artikel. Maar de prijs van de polis is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde.

Deze parameters bepalen de prijs

Uiteraard biedt elke verzekeringsmaatschappij andere polissen aan. Dat maakt het moeilijk om de ene offerte te vergelijken met de andere. Toch zijn er een aantal parameters die doorslaggevend zijn:

  • In eerste instantie heb je de verzekerde waarde van je pand. Het spreekt voor zich dat een brandverzekering voor een rijhuis minder kost dan die voor een luxevilla. De ene makelaar kijkt naar het aantal ruimtes om zijn premie te bepalen, de andere oordeelt op vlak van bewoonbare oppervlakte.
  • De afwerkingsgraad speelt eveneens een rol. Hoe duurder de gekozen materialen, hoe duurder de verzekeringspremie.
  • De veiligheid van je woning. Heb je je woning voorzien van een brandalarm of inbraakbeveiliging? Dan kan je mogelijks een korting krijgen.
  • Jouw relatie tot de woning speelt eveneens een rol: ben je huurder, eigenaar of medehuurder of eigenaar-verhuurder?
  • Sommige elementen verhogen de premie: denk bijvoorbeeld aan een rieten dak.
  • Ligt je woning in een overstromingsgebied? Dan is de prijs voor je premie hoger dan gemiddeld.
  • Net zoals bij alle andere verzekeringen heb je altijd een vrijstelling. Dat is een bedrag dat de verzekeraar niet betaalt. Hoe lager die vrijstelling, hoe hoger je premie.
  • Doet je woning ook dienst voor professionele doeleinden? Heb je bijvoorbeeld een praktijkruimte? Dan stijgt de prijs van de premie eveneens.

2023

Helaas ontsnappen verzekeringen ook niet aan de indexeringen. Recent werd bekendgemaakt dat de brandverzekeringen volgend jaar gevoelig duurder zullen worden. Voor de brandverzekeringen wordt er in België vaak gekeken naar het ABEX indexcijfer, wat zelf de evolutie van de bouwkosten in België volgt. Daar houden ze rekening met de prijzen van de bouwmaterialen en de loonkosten in de bouwsector. Deze klokte af op 10,8 procent, één van de grootste stijgingen die ze er ooit meemaakten, voornamelijk met de gestegen prijzen voor ijzer, hout en isolatiemateriaal als grootste factor.

Doe een simulatie

Op de websites van de grote verzekeringsmaatschappijen kun je snel en volledig vrijblijvend een simulatie starten. Zo krijg je in slechts enkele minuten een idee van de totale kostprijs van jouw brandverzekering.

Een voorbeeld

Wij deden twee simulaties bij eenzelfde onafhankelijke verzekeraar om je een idee te geven.

Piet (30 jaar) is eigenaar van een rijhuis uit de jaren tachtig in Genk. Hij heeft een ruime woonkamer en kleine keuken, twee slaapkamers en één badkamer. Hij verwarmt op stookolie en heeft parketvloeren. Hij wil zijn inboedel verzekeren -ook tegen verlies of schade door (poging tot) diefstal en daden van vandalisme- voor een bedrag van 64.000 euro. Zijn premie bedraagt 34,50 euro per maand of 414 euro bij een jaarlijkse betaling.

Hilde (50 jaar) is eigenaar van een nieuwbouwvilla in Leuven. In haar woning tref je een woonkamer, keuken, twee badkamers, vier slaapkamers en een bureau. De lage-energiewoning is voorzien van vloerverwarming, marmeren vloeren en twee parkeerplekken in de garage. Haar inboedel is verzekerd voor 138.000 euro, eveneens tegen verlies of schade door (poging tot) diefstal en daden van vandalisme, net zoals Piet. Haar premie bedraagt 62,5 euro per maand of 750 euro bij een jaarlijkse betaling.

Share.