6 slimme tips om minder water te verbruiken

Share.

Elke dag verbruikt elk van ons gemiddeld 110 liter kraantjeswater. Al dat water is van drinkwaterkwaliteit, en toch wordt slechts 2 procent daarvan als drinkwater gebruikt. Het overgrote deel dient voor baden of douchen en voor de spoeling van de toiletten.

Dat er elke dag zoveel kostbaar water zomaar in de riolering verdwijnt, is pure verspilling. Je kan voor bepaalde toestellen al overschakelen op regenwater, maar voor het overige kunnen we met de juiste instelling zelf al veel bereiken. Door ons gedrag wat aan te passen kunnen we elke dag al tientallen liters besparen.

1. Besparen op bad en douche

Oké, met koude temperaturen buiten kan een bad een zaligheid zijn, maar wist je dat het normaal debiet bij gemiddelde waterverbruik tijdens het douchen ongeveer 60 liter water is? En dat dat bij een bad al snel oploopt tot 120 liter. Je kan dus water besparen door te douchen. Toch een bad? Vul het maar voor een derde.

Daarnaast kan je er nog verder in gaan. Door minder warm water te verbruiken, bespaar je bijvoorbeeld fors op de energie om het water te verwarmen. Tot slot nemen we even de duurtijd onder de loep. Als je samen doucht, de douche uitzet tijdens het inzepen of er gewoon minder lang onder staat, kan je een flinke som uitsparen. Als je 1 minuut korter zou douchen, kun je per douchebeurt gemiddeld 10 liter water besparen. In een gemiddeld gezin betekent dit een besparing van 280 liter per week.

2. Wees zuinig ook bij andere kranen

Wellicht is dat een riedeltje dat je al kent van in je jeugd, maar je kan al snel één of twee liter water besparen door het water niet te laten terwijl je je tanden poetst. Je kan altijd een bekertje vullen om te spoelen. Daarnaast is het altijd mogelijk om te veel afgetapt leidingwater te herbruiken. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om je kamerplanten water te geven. En wist je dat bijvoorbeeld pastawater door de aanwezigheid van het zetmeel een bron van voedingsstoffen zijn voor je groene vrienden in huis?

3. Op het gemak besparen

Zelfs in het allerkleinste kamertje kan je je waterrekening een flinke dienst bewijzen. Als je een spoeling hebt met een dubbele knop, gebruik dan na het plassen het kleinste volume. Dat kan al snel een besparing zijn van vier liter. Indien het mogelijk is bij je thuis, kan je je toilet aansluiten op regenwater.

Meer lezen? Hier zijn 6 hacks over je toilet die je nog niet wist!

4. Aan de afwas

Er is een bepaald afwasmiddel dat zegt dat je bespaart omdat deze tot drie keer langer meegaat. Maar kan je zelf ook wat kosten drukken met je handen in de spoelbak? Dat kan zeker, maar laat -net zoals bij het tandenpoetsen- de kraan niet doorlopen. Ook met de hand afwassen of spoelen om vervolgens in de vaatwasser te steken, is verspilling van water (en stroom).

Geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Volledig te begrijpen! Maar als je dan toch de vaatwasmachine gaat gebruiken, zet deze dan pas aan als ze helemaal vol is. Kun je om de een of andere reden niet zolang wachten, gebruik dan het spaarprogramma.

5. Laat maar lekker draaien…

Of niet? De trouwe wasmachine heeft enkele besparingstips gelijkaardig aan de vaatwasser. Zo kan je best de vuile was verzamelen tot een volle wasmachine in plaats van enkele kledingstukken per keer te wassen. Zo gebruik je maar één keer de nodige hoeveelheid water én ook maar één keer wasmiddel. Daarnaast gebruik je best niet té veel waspoeder. Bij grote schuimvorming moet de wasmachine méér spoelen. Dat betekent een hoger verbruik van water en elektriciteit.

Ook op de programma’s op je toestel zit er verschil. Gebruik een voorwasprogramma alleen als het echt nodig is. Daarnaast is ook de vuistregel: “Hoe lager de temperatuur van het wasprogramma, hoe lager het waterverbruik.” Maar, is je was dan nog wel proper? Natuurlijk. Wist je trouwens dat donkere kleding wassen in koud water helpt om hun kleur te besparen? En uiteraard, je bespaart er water en energie mee.

6. Onderhoud is key

Ook al blijven het verbruikersitems hierboven, je kan ervoor zorgen dat ze energiezuinig blijven door op tijd en stond de nodige onderhoudscontroles uit te voeren. En dat begint al in het kleinste kamertje. Laat lekkende stortbakken vlug herstellen. Een toilet dat per minuut een halve liter verliest, komt overeen met een dagelijkse verspilling van 720 liter!

Het is ook opletten geblazen met lekkende of moeilijk afsluitbare kranen. Een kraan die per minuut tien druppels water lekt, verspilt 5 tot 6 liter per dag. Vervang het afsluitleertje of -rubbertje als het versleten is, en vervang de hele kraan wanneer ook de behuizing slijtage vertoont.

Hebben je machines alsnog de geest gegeven? Controleer je nieuwe vaatwasser of wasmachine dan zeker op energie- en waterverbruik.

Share.