Wat betekent een verkoop uit de hand?

Share.

Je droomwoning wordt uit de hand verkocht en jij hoort het in Keulen donderen. Wat betekent een verkoop uit de hand en waarom kan het interessant zijn?

Wat betekent verkoop uit de hand juist?

Wanneer het huis dat je voor ogen hebt uit de hand verkocht wordt, beslist de verkoper om zijn woning te koop te stellen aan een prijs die hij vooraf bepaald heeft. 

Je gaat dan samen met de verkoper een akkoord proberen bereiken zodat jullie tot een prijs komen waar jullie beide tevreden mee zijn, voordat de verkoop doorgaat. De voorwaarden die met die verkoop gepaard gaan, worden vastgelegd in een voorlopige verkoopovereenkomst die bindend is. 

Ben je toch nog niet helemaal zeker of wil je gewoon wat meer bedenktijd? Dan kan je de verkoper altijd om een optie vragen. Zo belooft de verkoper jou tijdelijk om de woning aan niemand anders te verkopen. 

Komt daar een notaris of makelaar bij kijken?

Als verkoper kan je de hulp van een notaris of vastgoedmakelaar altijd inschakelen om je te begeleiden in de verkoop. Een vastgoedmakelaar helpt je bij een verkoop uit de hand vooral met het aantrekken van mogelijke kopers. Je kan als verkoper natuurlijk ook bij Zimmo terecht om je pand zelf te verkopen. Als koper bij een verkoop uit de hand hoef jij geen vastgoedmakelaar in te schakelen en heb je enkel een notaris nodig wanneer jullie een akkoord hebben bereikt.

Bron: thodonal

Hoe weet ik of we de juiste prijs overeenkomen?

Het gebeurt wel vaker dat particulieren hun woning willen verkopen aan een hogere prijs dan de norm op de huizenmarkt. Een woning draagt voor veel mensen natuurlijk veel herinneringen met zich mee en dat maakt het soms moeilijk om er een correcte prijs op te plakken. Wil je graag weten of je akkoord gaat met het juiste bedrag? Maak dan zeker eens gebruik van onze online schattingstool die je al een prijsrichting kan geven. Vraag de verkoper ook zeker om een schattingsverslag. Een schatter geeft vaak een gedetailleerde beschrijving van een woning en maakt op basis daarvan een weloverwogen schatting.

Wat moet ik betalen bij een verkoop uit de hand?

Omdat je sowieso bij de notaris terechtkomt voor het verlijden van de akte, betaal je altijd notariskosten. Tot hoeveel de notariskosten oplopen, hangt volledig af van je verleden als koper van vastgoed. Meer informatie over die kosten, vind je terug op notaris.be. Als je gebruik wil maken van een vastgoedmakelaar, betaal je uiteraard ook een deel aan die makelaar. Ook voor een professionele schatting moet je een bepaald bedrag neerleggen. Het kan geen kwaad om op voorhand al even een berekening te maken van deze kosten, zodat je goed op de hoogte bent van wat je waaraan uitgeeft. 

Share.