Is je leefruimte, keuken of bureau niet erg groot? Aan de hand van enkele tips en trucs kun je de plek optisch vergroten. Op die manier lijkt de kamer in ieder geval een stuk ruimer. We lijsten onze favoriete ‘optische verruimers’ graag even op.
Het is niet omdat je een kleine ruimte in huis hebt, dat je er niets mee kunt doen. Wie op een creatieve manier met meubilair, opstellingen en kleuren omspringt, kan verrassende resultaten behalen.
1. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand …
Een kleine ruimte groter doen lijken? Dat doe je heel eenvoudig aan de hand van spiegels. Ga voor een groot formaat. En plaats hem op de grond of hang ‘m tegen de muur. Het mooiste effect behaal je door voldoende daglicht (géén direct zonlicht!) op de spiegel te laten vallen. In principe kun je deze tip in elke ruimte gebruiken, maar het is bijvoorbeeld erg effectief in een kleine badkamer, een smalle gang of compacte leefruimte. Deze oplossing is niet enkel eenvoudig maar ook nog eens budgetvriendelijk!
2. Kies de juiste kleuren!
Ook door de juiste kleuren te gebruiken, wek je de illusie dat een kamer groter lijkt dan dat ie effectief is. Net daarom kies je in smalle of compacte kamers maar beter voor neutrale, lichte kleuren zoals (gebroken) wit of lichtgrijs. Ze laten een kamer ‘clean’ ogen en dat verruimt. Net zoals bij de tip met spiegels is de weerkaatsing van daglicht hier van belang!
3. Slimme opbergers
Een bombastische kast in een kleine kamer? Dat is niet enkel lelijk, het verkleint de ruimte ook instant. Je kiest maar beter voor slimme opbergers. Een open rek geeft bijvoorbeeld een minder vol gevoel dan een gesloten kast. Tenminste als je het een beetje netjes houdt. En waarom hang je je fiets niet wat hoger tegen de wand in plaats van ‘m in je smalle gang te positioneren. Weinig kasten in je slaapkamer? Ga dan voor een donsdekenlade onder je bed.
4. Minder rommel = minder vol
Hoe voller je een bepaalde kamer volstouwt, hoe kleiner die lijkt. Probeer daarom wat te ontspullen. Of plaats dingen die je niet vaak gebruikt uit het zicht. In je berging, garage of tuinhuis, bijvoorbeeld.
5. Multifunctioneel meubilair
Als je beperkt ben in bewoonbare oppervlakte, is het zaak om je meubilair doordacht te kiezen. Ga voor multifunctionele meubelstukken. Als je een grotere ‘leeftafel’ koopt, heb je geen aparte keukentafel en bureau nodig. Een andere mogelijkheid is een poef met opbergvak in de leefruimte: daar kun je eventuele magazines of dekentjes in kwijt … maar het doet ook dienst als extra zitplaats als je gasten hebt!
Een compacte ruimte betekent niet dat je moet inboeten op vlak van functionaliteit of stijl. Integendeel, het is een ideale manier om simpel maar doordacht en gestroomlijnd te wonen. Met een beetje creativiteit geraak je al een heel eind …