Kan je zomaar een bod op een huis intrekken?

Share.

“Ik bied € 215.000!” Ken je dat gevoel? Je bent tot over je oren verliefd op een huis en doet meteen een bod. Maar dan blijkt dat je door onvoorziene omstandigheden van de koop moet afzien. Kan dat zomaar en wat zijn de gevolgen?

Wanneer is de koop of een bod definitief

Het is verleidelijk om snel een bod te doen op een huis. Natuurlijk, want voor je het weet, kaapt iemand anders de buit voor je neus weg. Het principe eerst bieden, dan nadenken (en je eventueel bedenken), is geen goed idee. Een bod is immers heel erg definitief en dus ook bindend, m.a.w. voor je het weet, heb je een huis gekocht! Of je gooit het samen met de verkoper op een akkoordje en ondertekent een voorlopige verkoopovereenkomst of compromis. Klinkt lekker ‘voorlopig’, toch? Maar niets is minder waar. Met die overeenkomst bevestigt de verkoper dat hij het huis aan jou zal overdragen en dat jij, de koper, akkoord bent voor dit huis een bepaalde prijs te betalen. Jullie zitten er dus beide aan vast. En hoe vast is vast?

Betalen! (of niet?)

Oeps zeggen en eens lief lachen, gaat je in dit geval niet helpen om ervan af te raken. Als je een bod uitbrengt en de verkoper aanvaardt dit, is er een overeenkomst. Dat betekent dat je het pand ook effectief moet kopen. Heb je geluk, dan kan het zijn dat de verkoper alsnog akkoord gaat om van de koop af te zien. Ga dus zeker in dialoog met de verkoper. In de realiteit pleeg je contractbreuk en daarvoor kan de verkoper een schadevergoeding vragen. Vaak is dit 10% van de aankoopprijs. Voor dat huis van € 215.000 komt dat dus al gauw neer op € 21.500. Loopt het ietsje anders dan kan de verkoper via de rechtbank eisen dat je het huis effectief koopt.

Contractbreuk is vaak gelijk aan 10% van de overeengekomen verkoopsprijs van de woning.

Je opties

Regel 1 tijdens je huizenjacht is simpel: hoofd erbij houden en goed nadenken! Impulsief kopen kan je een hoop drama bezorgen. Wil je een huis kopen maar ben je nog niet helemaal zeker en wil je toch niet het risico lopen dat een ander je voor is, dan kan je aan de eigenaar een optie vragen. In dat geval kan het huis gedurende een bepaalde periode niet aan iemand anders worden verkocht.

Beslis je gedurende die tijd om het huis niet te kopen, dan zit je er niet aan vast. Ben je helemaal zeker en wil je een weldoordacht bod doen, dek jezelf dan in en vermeld de belangrijkste dingen in je bod (zoals de duur waarvoor je bod geldt, of je nog een lening moet bekomen, …). Je kan hiervoor ook steeds aankloppen bij je advocaat of notaris. Dan heb je iets meer zekerheid dat je achteraf niet ongewild met een huis op je dak zit.

Heb jij al eens in deze situatie gezeten? We zijn altijd benieuwd naar jouw ervaring!

Lees ook:

Auteur: KP
Bronnen: CIBweb, Notaris.be

Share.