3 taken die je best overlaat aan een loodgieter

Share.

Van een lekkende kraan tot het herstellen van een leiding: sanitaire werkjes kan je gemakkelijk zelf doen. Althans, zo lijkt het toch. Voor de meeste klussen reken je toch best op een sanitairspecialist.

Een kapotte dichting of lekkende kraan maken, een sifon reinigen, de afvoer ontstoppen of kalkonderhoud zijn sanitaire klusjes die je gemakkelijk zelf kan uitvoeren. Anders is het wanneer er risico’s verbonden zijn aan de vervanging of de herstelling van een sanitaire installatie. Laat je als doe-het-zelver niet verleiden door de how-to filmpjes op het internet om de klus zelf te klaren.

Voorkom lekken of schade

Een correcte plaatsing van het sanitair is een must om lekkage of schade te voorkomen. Of erger voor jouw gezondheid: de gekende legionellabacterie. Die broeit wanneer temperaturen niet juist zijn ingesteld. Een besmetting met legionella is het gevolg van het inademen van besmette verneveling in je douche of bad.

Waar het misloopt

Complexe herstellingen zijn niet eenvoudig om zelf aan te beginnen. Je moet je goed vergewissen van de juiste afmeting en het juiste materiaal bv. koper of inox van het benodigde product. Een ander probleem berust bij de degelijkheid van het product. Soms worden goedkopere modellen gekocht om de installatie voordelig te kunnen uitvoeren. Ook gebrek aan geduld en kennis vormen de grootste oorzaken van het mislukken van een herstelling. Zo worden er instructies gewoon niet gelezen, omdat de handleiding tientallen pagina’s telt. Komt er ook nog bij dat doe-het-zelvers niet over het juiste gereedschap zoals bv. een perskoppeling beschikken om de installatie behoorlijk te kunnen doen. Het is dus goedkoper om je te beroepen op een expert, dan om werkgerei aan te schaffen waarmee je nauwelijks overweg kunt.

Wat je zelf best niet doet

Een sanitairspecialist beschikt over een technische expertise. Hij heeft kennis over de sterkte van de ondergrond, het leidingenwerk en de warmwatervoorziening. Ook houdt hij stopcontacten mee in rekening en beoogt hij een duurzame oplossing. Alleen een vakman heeft de nodige expertise in huis om op al die vragen een antwoord te bieden. Hieronder enkele voorbeelden van klussen die je best uitbesteedt:

1. Waterdruk oplossen

De waterdruk van je verwarmingsketel moet zich altijd tussen 1 en 2 bar bevinden. Is de waterdruk lager dan 1 bar? Dan is het tijd om water bij te vullen. Is de waterdruk te hoog? Dan moet je de installatie ontluchten. Aarzel niet om een installateur te contacteren om het probleem te verhelpen.
Neemt de druk op de manometer bij het bijvullen weer af, of zakt hij na verloop van tijd terug? Dan zou je ergens een lek kunnen hebben. Laat een erkende installateur dat voor je opsporen en oplossen.

2. Zelf sanitair verwijderen

Wanneer je nieuw sanitair wil plaatsen, moet er mogelijk ook het oude worden verwijderd. Het lijkt een leuk werkje, maar het kan ook knap lastig zijn. Een vaak gemaakte fout ligt bij de niet afgesloten watertoevoer. Ook een hamer erbij halen, is geen goed idee. De kans dat je een leiding raakt, is groot. Voor het verwijderen van je oude sanitair en het plaatsen van nieuwe leidingen, doe je dus best een beroep op een loodgieter. Zo voorkom je schade en lekkage, en ben je ook verzekerd van een goede plaatsing.

3. Water aansluiten

Wanneer een waterteller voor het eerst/opnieuw moet worden opengesteld, komt het keuringsorganisme Belgaqua jouw sanitaire installatie keuren vooraleer ze je woning van stromend water voorziet. Wanneer je bv. een foute terugslagklep hebt ingebouwd, wordt het water dus niet aangesloten. Het is dus in jouw voordeel dat het gedane werk goed gebeurd is.

Wettelijk verplichtingen

In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om je gasverwarmingsketel minstens tweejaarlijks te laten onderhouden door een erkend installateur. Die controleert of alles nog in orde is met de gasaansluiting, de waterdruk en de warmtewisselaar. Hij maakt ook de brander en de ventilator grondig schoon. Toch is het belangrijk dat je tussen de onderhoudsbeurten je verwarmingsketel ook zelf goed in het oog houdt om zo weinig mogelijk energie te verspillen en om een veilige werking van je cv-ketel te garanderen.

Auteur: KC
Met dank aan Facq en Techlink, de beroepsfederatie voor elektrotechnische en HVAC-ondernemers

Share.