Zo vermijd je een slechte elektriciteitskeuring

Share.

Een elektriciteitsinstallatie die voldoet aan de normen biedt zekerheid op vlak van veiligheid in je woning. Je verkleint de kans op brand of elektrocutie door gebreken in de installatie. Maar hoe gaat zo’n keuring in zijn werk? En wanneer ben je verplicht om een controleur te laten langskomen?

Wanneer is een keuring verplicht?

Bij elke wijziging of uitbreiding van je elektriciteitsinstallatie is een keuring verplicht. Ook na verbouwingen moet een keuring gebeuren. Daarna zal je elke 25 jaar je installatie moeten laten keuren. Ook wanneer je een woning wil verkopen, is een keuring noodzakelijk. Er zijn een aantal erkende organisaties die keuringen onder handen nemen. Dat kost je ongeveer 125 euro. De keurder stelt dan een verslag op dat positief of negatief kan zijn.

Hoe bereid je je voor op een elektriciteitskeuring?

Je wil natuurlijk een negatieve uitslag vermijden. Je goed voorbereiden kan je hierbij helpen. Om te beginnen heb je de volgende documenten nodig:

  • De EAN-code van de meter (een code van 18 cijfers, terug te vinden op je energiefactuur)
  • Elektriciteitsplan of de schematische weergave van de elektrische installatie. Deze bestaat uit 2 verschillende schema’s, waar je telkens 3 exemplaren van nodig hebt:
    • Eendraadschema
    • Situatieschema
  • Eventueel eerdere controleverslagen

Alles over de schema’s

Eendraadschema’s en situatieschema’s zijn symbolische visualisaties van je elektrische installatie. Ze geven alle stroombanen, schakelaars en vaste toestellen weer.

Op een eendraadschema stelt de verdeling van alle leidingen en kabels schematisch voor aan de hand van symbolen. De exacte locatie in de woning van al deze elementen is hier niet belangrijk. Daarvoor heb je het situatieschema. Dat is een grondplan van de woning dat de exacte plaats aanduidt van de schakelkast, gebruikstoestellen, stopcontacten, schakelaars, de aftakdozen en lichtpunten die op het eendraadschema staan. Het is minder compact dan het eendraadschema, maar wel duidelijker.

Heb je deze documenten niet in huis?  Neem dan contact op met een organisatie die keuringen uitvoert of laat je elektricien het schema uittekenen. Als je over de nodige technische kennis beschikt, mag je de schema’s ook zelf opstellen. Maar let op, want om een positief elektriciteitsattest te krijgen, moet elk detail op het schema wel kloppen en voldoen aan de normen van het AREI. Dat is het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.

Bijkomend voorbereidend werk

Je hebt alle documenten verzameld? Mooi zo. Nu maak je het de controleur best zo gemakkelijk mogelijk om de keuring uit te voeren. Zet alle computers en gevoelige apparatuur uit, zodat je achteraf geen problemen ondervindt door spanningsonderbrekingen. Zorg ervoor dat de keurder makkelijk bij de elektrische borden, de aardklem en de stopcontacten kan. Ook alle ruimtes die aangesloten zijn op je elektriciteitsnetwerk moeten toegankelijk zijn. Ja, ook de kelder of de zolder. Is dat niet het geval? Dan wordt dat in het verslag aangeduid.

Nu hoeft er alleen nog iemand klaar te staan om de controleur te ontvangen, het elektriciteitsattest te ondertekenen en eventueel meteen te betalen. Succes!

Lees ook:

Share.