Is een brandverzekering verplicht?

Share.

Een kaars valt om of er is kortsluiting en je huis staat in lichterlaaie. Je wil het liever niet voorhebben, maar er is altijd een waterkans op een woningbrand of andere gebeurtenis waarbij je woning schade oploopt. Heel wat mensen spreken dan hun brandverzekering aan, maar wat als je geen hebt?

Situatie: Nele zit ’s avonds thuis en heeft alvast de kaarsjes in brand gestoken om het gezellig te maken. Opeens belt haar papa aan met de melding dat ze dringend moet komen. In allerijl vertrekt Nele, maar de kaarsjes blijven branden… tot er plots eentje omvalt. Bij haar terugkomst is de schade aan haar woning enorm. Wat nu?

Brandverzekering als eigenaar

Wel, als we het bovenstaande voorbeeld volgen, dan gaan we er even van uit dat Nele haar woning zelf gekocht heeft en dus eigenaar is. In dit geval was het zeer handig geweest dat zij een brandverzekering had afgesloten, want let wel; het is niet verplicht. Het is echter wel aangewezen om je woning en bij uitbreiding je inboedel te verzekeren tegen allerlei gevaren. Neem je een brandverzekering, dan is de verzekeraar overigens bij wet verplicht om naast brand jou ook in te dekken tegen storm-, hagelschade en natuurrampen.

Brandverzekering als verhuurder

Net zoals hierboven, is Nele als eigenaar niet wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten, tenzij ze de woning gaat verhuren. Het nieuwe huurdecreet dat in januari 2019 ten voege ging, stelt dat zowel de huurder als de verhuurder zich moet verzekeren voor brand én waterschade. Zo zijn ze ingedekt als er bijvoorbeeld een brand uitbreekt.

Daarnaast verzekert Nele haar woning als eigenaar/verhuurder best tegen de nieuwwaarde. De huurder neemt zo goed als altijd een brandverzekering op de werkelijke waarde (na aftrek van slijtage, e.d.) van de woning, daarmee is hij of zij uiteraard perfect verzekerd. Het is daarnaast ook niet altijd de fout van de huurder. Denk maar aan kortsluiting of een natuurfenomeen. Bij zo’n schade wil je uiteraard een vergoeding ontvangen om je woning in de originele staat te herstellen en met een verzekering op nieuwwaarde is die mogelijkheid er.

Let wel: sinds de gasontploffing in Luik -waarbij 14 mensen het leven lieten- is de eigenaar van een huurwoning verplicht om een dekking af te sluiten tegen mogelijke lichamelijke schade en letsels aan de bewoners van het pand ingevolge brand. Zo krijgen derden een gepaste vergoeding bij schade in jouw huurwoning.

Brandverzekering als huurder

Stel dat Nele de woning zou huren, dan nog kan of moet je een brandverzekering afsluiten, maar die verplichting is afhankelijk van de regio waarin ze woont. Wil Nele een woning huren in Wallonië? Dan is ze dat al wettelijk verplicht sinds 1 september 2018. Voor Vlaanderen is die verplichting er pas voor huurcontracten afgesloten sinds 1 januari 2019. Voor Brussel is die verplichting er nog niet, maar het is raadzaam om net zoals 95% van de (ver)huurders/eigenaars een brandverzekering af te sluiten.

Een brandverzekering is dus niet altijd verplicht, maar het is altijd raadzaam om deze af te sluiten. Beter voorkomen dan genezen, luidt het spreekwoord en dat is in dit geval zeker niet anders. Ga zeker ten rade bij verschillende verzekeraars, leg je noden uit en vergelijk!

Lees meer:

Share.