6 dingen die je niet mag vergeten tijdens het schilderen

Share.

Je interieur in een nieuw kleurtje stoppen, geeft heel wat voldoening. Zelf de schilderwerken voor je rekening nemen, samen met familie of vrienden, kan ook best leuk zijn. Maar hoe begin je er dan aan?

Denk je eraan om te gaan schilderen? Dan bekijk je best vooraf of dat een goed idee is. Heb je tijd en zin om dit projectje aan te pakken? En heb je het nodige materiaal zoals ladders of een stelling in huis om die hoge inkomhal te schilderen? Daarnaast moet je ook bekijken of de ruimte (meteen) aan te pakken is. We helpen je op weg.

1. Bepaal of de ondergrond geschikt is

Verfplannen concretiseren, doe je best pas nadat je bekeken hebt of de ondergrond nog in orde is. Zijn de oude verflagen nog intact? In sommige gevallen is een hechtprimer of isolerende grondlaag vereist. Zijn er misschien problemen met opstijgend vocht of condens? Dan moeten die eerst worden aangepakt worden. Vraag raad aan een specialist.

2. Knap eerst klusjes op

De volgende reeks klusjes is misschien het minst plezant van al, maar wel erg noodzakelijk:

 • Haal de te schilderen ruimte zo goed mogelijk leeg en bescherm de werkomgeving.
 • Leg karton of doeken op de vloer en drapeer folie op de meubelen.
 • Schraap de ondergrond zodat alle cement, behang en andere resten weg zijn.
 • Was de ondergrond best ook af met bv. ammoniak of een goede reiniger.
 • Effen de ondergrond met een plamuur en dicht spleten met een elastische voegkit. Deze moet wél overschilderbaar zijn.
 • Schuren geblazen! Voor grote vlakken is het een aanrader een wandschuurmachine te huren. Die is gekoppeld aan een stofzuiger en beperkt het stof.
 • Plak de niet te schilderen delen af.

3. Kies de juiste kleuren

Bij het kiezen van kleuren kijken we eerst naar de ruimte in haar geheel (vloer, kleur ramen, kleur ingemaakte kasten…) en naar de meubelen, raamdecoratie of accessoires die deel uitmaken van de ruimte. Op basis van deze informatie kan je een kleurenpallet samenstellen.

Enkele tips:

 • Bekijk de functie van de ruimte.
 • Zorg dat kleuren je niet onrustig maken als je er de hele dag inzit.
 • Werk niet met te donkere of zware kleuren op grote vlakken.
 • Opgelet met accenten: een accentmuur moet een blikvanger zijn, en geen storend element bv. achter een tv. Overdrijf dus niet.
 • Gebruik warmere kleuren in de ruimtes aan de koele kant van de woning; Koudere kleuren mogen aan de zijde die veel zonlicht krijgt.

4. Ga voor leuke effecten

Wil je een leuk effect of motiefje bekomen? Dat kan dus zeker ook met verf. Met een spons, een zeemvel, krantenpapier of plasticfolie kan je leuke effecten creëren. Schilder de ondergrond in een basiskleur en werk met een tweede kleur je effect uit. Laat je creativiteit los en probeer maar. Zorg ervoor dat je bij een groot vlak niet in vakjes tewerk gaat maar onwillekeurig. Anders krijg je geen mooi geheel. Ook zijn er producten die bv. een roest- of metaaleffect nabootsen.

5. Selecteer het nodige materiaal

Vooraleer je aan de slag gaat, ga je best even langs bij de verfspeciaalzaak of doe-het-zelfwinkel. Wat je nodig hebt: afdekkarton of doeken, folie, schilderstape, water, ammoniak of een goede reiniger, plamuur, plamuurmessen, een breekmes, overschilderbare elastische voegkit, een verfemmer, een rol, een kwast en een penseel, een roerstok, primer en verf, schuurpapier, een stofborstel, een ladder, poetsdoeken, indien nodig een stofmasker, veiligheidsbril, handschoenen. Best neem je dus dit lijstje mee 😊

6. Bereken de hoeveelheid verf

Om te weten hoeveel verf je moet aanschaffen bereken je eerst de te schilderen oppervlakte en vermenigvuldig deze met het aantal lagen dat je gaat schilderen. Op elke verfverpakking vind je het verbruik per liter. Heb je bijvoorbeeld een ruimte van 60m2 die je in twee lagen gaat schilderen en je gebruikt een verf met een verbruik van 8m2/liter, dan gebruik je volgende formule: 60m2 x 2 = 15 liter

Als je alle werken goed plant, het juiste materiaal in huis hebt en de juist voorbereidende werken voltooit, is het een koud kunstje om zelf ook de schilderklus te klaren. Nadien hoef je alleen maar te genieten van een fris ogende woning!

Auteur: KC

Share.