Je koopt een huis maar de verkoper houdt nog zeker 20 jaar de sleutel. Teken jij daarvoor?
Hoezo?
Klinkt gek? Inderdaad! Een huis of appartement kopen maar er pas over 15, 20 of zelfs een nog onbekend aantal jaren kunnen intrekken, dat lijkt absurd. Toch kan het, als je een woning op lijfrente koopt in blote eigendom.
Wat is kopen op lijfrente?
Lijfrente? Bloot? Wat? Als je een huis op lijfrente koopt, betaal je niet in één keer de volledige koopsom. Wat je bij een normale koop wel moet, ook al lijkt dat misschien niet zo omdat je je lening elke maand afbetaalt aan de bank. Bij een lijfrente betaal je, meestal maandelijks, een bedrag aan de verkoper zelf tot aan diens dood of voor een bepaalde duur. Vaak wordt bij het ondertekenen van de akte wel al een voorschot betaald. Dat heet dan “bouquet”, niet te verwarren met een boeketje.
Bloot of niet?
Je hoeft je zelf niet helemaal uit te kleden voor een aankoop op lijfrente. Koop je een woning in blote eigendom, dan betekent dit dat de verkoper het vruchtgebruik behoudt. Hij kan dan in de woning blijven wonen of die zelfs verhuren. Dit wordt ook wel bewoonde lijfrente genoemd. Daartegenover staat de aankoop in volle eigendom of de vrije lijfrente. Als koper mag je in dat geval wel meteen over de woning beschikken. Helemaal de jouwe!
Hoeveel betaal je?
Voorbeeld: deze woningen op Zimmo worden verkocht op lijfrente
Hoeveel rente je betaalt, wordt bepaald aan de hand van de geschatte waarde van de woning, het geslacht van de verkoper en diens levensverwachting en of hij/zij al dan niet in de woning blijft wonen. Een aankoop op lijfrente is een kanscontract. De kans bestaat immers dat de verkoper eerder sterft dan ingeschat. Waardoor je als koper mogelijk een “koopje” kan doen.
Iets voor jou?
Jonge huizenzoekers beschikken vaak nog niet over een eigen woning of kapitaal om een huis of appartement te kopen waar ze niet meteen zelf in kunnen wonen. Kopers van woningen via lijfrente zijn doorgaans veertigplussers. Hun woning is meestal al grotendeels of volledig afbetaald en ze zijn op zoek naar een alternatieve manier om hun geld te beleggen. Een woning op lijfrente kan dan een interessante investering zijn. Een keertje iets anders dan je geld op je spaarboekje te laten staan of onder je matras te bewaren. Of een goed alternatief voor het aankopen van huis om te verhuren. De verkopers zijn vaak nog gehecht aan hun woning, waardoor ze er beter zorg voor zullen dragen. Ook ouders die een appeltje voor de dorst willen voorzien voor hun kinderen later, kiezen soms voor deze optie. Nog een voordeel, gezien je maandelijks betaalt, hoef je niet noodzakelijk een lening aan te gaan en heb je aan het einde van de rit toch maar een woning in je bezit!
Meer weten?
Benieuwd naar meer? Lees dan ook ons artikel Een huis (ver)kopen op lijfrente: wat is dat? en ontdek de voor- en nadelen van kopen en verkopen op lijfrente.
Auteur: KP